name | autoweek.cz

Aktuální stav hybridů v Čechách

Aktuální stav hybridů v Čechách

25.04.2022 | | Aktuality

Hybridní automobily jsou sice brány jako elektrifikované, ale stále se mediálně krčí ve stínu masivně preferovaných „čistých“ elektromobilů. Přitom nových osobních automobilů s hybridním pohonem bylo u nás registrováno už více než 60 000 a v provozu jich vhledem k dovozu ojetých bude ještě víc.
Toyota byla první, psala historii a je stále jasnou jedničkou
Automobily s hybridním pohonem jsou na trhu známé už více než čtvrt století a představují jedno z výhodných řešení pro dosažení nižších emisí ve výfukových plynech při zachování všech provozních výhod vozidel se spalovacími motory. Na této koncepční filozofii nejvíc profituje největší světový výrobce automobilů, japonská značka Toyota a její luxusní divize Lexus.
 
Z celkového počtu nás prodaných nových automobilů s hybridním pohonem připadá zatím 25 a půl tisíce na vozy značek Toyota a Lexus, což představuje 42,32 %. Tento podíl v hybridní komunitě se v poslední době mění ofenzivou dalších značek, ale i tak připadá na hybridní Toyoty a Lexuse např. letos stále suverénní podíl 28,18 % a za loňský rok to bylo 27,5 %.
 
Vše začalo Priusem
Prvním velkosériově vyráběným a určitě nejrozšířenějším hybridním modelem je Toyota Prius. Na trh přišel v roce 1997 a brzo se stal oblíbeným, kromě Japonska, zejména v USA. Dodnes se vyrábí, už v páté stále vylepšované generaci a bylo ho vyrobeno přes 5,76 milionu kusů, včetně variant Prius+ a plug-in. Do Evropy se Prius začal dovážet v roce 2000 a před 18 lety, v roce 2004, byly první čtyři vozy Toyota Priusy prodány také v České republice.
 
Nástup hybridů byl v České republice značně pozvolný a zájem zákazníků byl řadu let hodně vlažný. Po prvních čtyřech Priusech se následně prodávalo ročně vždy jen několik desítek až stovek kusů Toyot a později také Lexusů. Postupně se ale začaly přidávat další značky.
 
Hybridy se u nás začaly prosazovat teprve před pěti lety
Zvýšený zájem o automobily s hybridním pohonem nastal u nás až v roce 2015, kdy se poprvé podařilo překonat hranici více než jednoho tisíce prodaných vozů. V tomto roce se o přízeň zákazníků zajímalo už čtrnáct značek, ale Toyotě s Lexusem stále patřil nadpoloviční podíl. Za rok 2019 to bylo již 8346 kusů z nabídky šedesáti osmi modelů, od dvou desítek značek, o rok později 12 674 a loni už došlo dokonce k registracím 23 074 hybridů. Letos za první tři měsíce bylo už registrováno 8674 vozů s hybridním pohonem, takže se jejich podíl přiblížil 15 procentům tuzemského trhu. 
 
Současná nabídka hybridů v České republice čítá neuvěřitelných více než 120 modelů osobních vozů od 25 značek.

Text: Karel Beránek