name | autoweek.cz

Mercedes-Benz EQT: třída T se blíží

Mercedes-Benz EQT: třída T se blíží

13.05.2021 | | Aktuality

Nová třída T od Mercedes-Benz Vans přijde až v roce 2022. Výrobci automobilů však obvykle do světa vysílají své první předkrmy. Koncept EQT tedy poskytuje konkrétní pohled na první prémiové vozidlo pro rodiny a soukromé zákazníky zaměřené na volný čas v segmentu malých vanů.
Třída T a její plně elektrická varianta představují úplnou novinku v nabídce značky Mercedes-Benz. Na rozdíl od minulosti se technici Mercedesu od počátku intenzivněji podíleli na vývoji nového Renaultu Kangoo a tím i svého vlastního klonu. S dosavadní spoluprací na modelu Citanem totiž nepanuje plná spokojenosti.
 
Třída T tedy nabízí všechny přednosti dodávky z Francie - jmenovitě prostorný a variabilní interiér pro až sedm osob plus velkorysý zavazadlový prostor. Ale pak je tu podíl Mercedesu - od hvězdami zdobené kapoty až po souvislý pruh světel na zádi, tedy typický design značky. K tomu navíc ve Stuttgartu slibují splnění vysokých standardů na komfort, funkčnost, konektivitu a bezpečnost. To vše na úrovni zmenšené třídy V. Ve voze tedy najdeme také informační a zábavní systém MBUX (Mercedes-Benz User Experience).
 
Originální konstrukce dveří Renault Open Sesame vozu Kangoo ovšem zjevně pro třídu T není určena. Koncept EQT s délkou 495 cm spoléhá na tradiční posuvné dveře, které se otevírají obzvláště široko po obou stranách, takže sedadla ve třetí řadě jsou snadno dosažitelná. Ve druhé řadě sedadel lze instalovat tři dětské sedačky vedle sebe. Strmá záď se vzpřímenými dveřmi zavazadlového prostoru umožňuje vytvořit obzvláště objemný nákladový prostor.
 
Od příštího roku třída T doplní zpočátku nabídku vanů Mercedesu se spalovacími motory a hybridním pohonem. Nový užitkový Citan ovšem bude debutovat už v roce 2021 - včetně plně elektrické verze. Osobní EQT bude následovat později.