name | autoweek.cz

Miliontý Citroën C3 z Trnavy

Miliontý Citroën C3 z Trnavy

10.05.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

V automobilce Stellantis Slovakia v Trnavě vyrobili miliontý vůz modelu Citroën C3 třetí generace.
Malý městský hatchback Citroën C3 prolomil hranici milionu vyrobených vozů. Třetí generace modelu C3 byla poprvé představena v listopadu 2016 a v roce 2020 byla jedním ze tří nejprodávanějších modelů vozidel ve svém segmentu ve Francii, Španělsku, Itálii, Belgii, Portugalsku, Dánsku, na Slovensku a v Bulharsku v roce 2020.
 
Sériová výroba tohoto modelu byla v Trnavě spuštěna v listopadu 2016. Momentálně tento model představuje více polovinu objemu denní výroby v trnavské automobilce. Vlaky s novými C3 z Trnavy nejčastěji míří do Francie, Itálie a Španělska.
 
Citroen uvádí pro tento milník ještě několik zajímavých informací: 41 % zákazníků se rozhodlo pro nejvyšší úroveň výbavy Shine resp. Shine Pack, 65 % zákazníků zvolilo dvoubarevný lak a 68 % si objednalo verzi s ochrannými prvky dveří airbump. Malý Citroën se většinou objednává v bílé, šedé a béžové barvě. Pro Citroën C3 je na výběr 97 barevných kombinací karoserie.
 
Oslava proběhla na pozadí čipové krize, kterou nyní trpí většina automobilek. Také trnavský závod je nucen zastavovat výrobu. „Situace zůstává navzdory vysoké poptávce po našich vozidlech pro nejisté dodávky polovodičů nestabilní. O výrobě proto informujeme ze dne na den,“ konstatoval mluvčí závodu Peter Švec. Miliontý kus v modré barvě Spring putuje k zákaznici ze Slovenska, která jím vyměnila stejný model.
 
Celkově se Citroënu ​​C3 ve všech třech generacích od roku 2002 prodalo přes 4,5 milionu vozů. První dvě generace se pro evropské trh vyráběly ve Francii.