name | autoweek.cz

Nedostatek čipů je pro automobilky fatální problém

Nedostatek čipů je pro automobilky fatální problém

19.04.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Nedostatek polovodičů bude ještě dlouho trápit výrobce automobilů po celém světě. Mluvit se o tom bude i na autosalonu Auto China v Šanghaji. Automobilový průmysl totiž není schopen vyrábět vlastní čipy.
Autosalon v Šanghaji, který se uskuteční od 21. do 28. dubna, bude první velkou mezinárodní přehlídkou automobilového průmyslu od propuknutí pandemie koronaviru před více než rokem. Bude nabitý crossovery a elektromobily, nicméně tématem číslo 1 zde bude nedostatek polovodičů.
 
„Skutečnost, že výroba čipů není v rukou automobilového průmyslu, je fatálním problémem, který v krátkém čase nelze snadno vyřešit,“ uvedl před zahájením autosalonu pro německou agenturu DPA ředitel Asociace čínských prodejců automobilů Jia Xinguang.
 
„Automobilový průmysl není schopen sám vyrábět vlastní čipy, a to je to velký problém, protože automobilky musí řešit stále složitější problémy, jako jsou autonomní řízení a správa energie. Mnoho lidí si myslí, že se vše uklidní ve druhé polovině roku, jenže snadné řešení nedostatku čipů pro automobily nyní není dostupné a automobilový průmysl na to nemá žádný vliv,“ dodal Jia Xinguang.
 
Německý odborník na automobilový průmysl, ředitel Centra automobilového výzkumu (CAR) v Duisburgu Ferdinand Dudenhöffer také vidí problém jako zdaleka nevyřešený. „Bude trvat dva nebo tři roky, než budou vybudovány nové továrny. Čína se stane „lokomotivou“ a plánuje „čipovou alianci“. Dnes je již u lithio-ionových akumulátorů patrné, že se Číňané stále víc ujímají vedení. Něco podobného uvidíme během pěti let i v polovodičích. Čína je nekonečně dynamická, a proto zde automobilový trh a ekonomika rostou. Taková dynamika v Evropě neexistuje,“ uvedl Dudenhöffer.