name | autoweek.cz

Nedostatek plynu hrozbou pro Volkswagen

Nedostatek plynu hrozbou pro Volkswagen

03.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess varoval před rizikem vyplývajícím ze zastavení dodávek plynu z Ruska pro hlavní závod ve Wolfsburgu i celou automobilku VW.
Během diskusí o tom, která průmyslová odvětví jsou na ruském plynu obzvlášť závislá, se k napjaté situaci vyjádřil i generální ředitel automobilky Volkswagenu Herbert Diess. „Riziko zastavení dodávek plynu vážně ohrožuje hlavní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu. Pokud by došlo k omezení dodávek plynu, mohlo by to zasáhnout zvláště tvrdě největší automobilku skupiny. V důsledku toho by Volkswagen musel na delší dobu zabezpečit potřebné dodávky energie s využitím uhelných energetických zdrojů,“ varoval Herbert Diess během diskuse vysílané na YouTube.
 
Volkswagen v současné době pro svůj hlavní závod ve Wolfsburgu provozuje vlastní elektrárnu na plyn, což je z dlouhodobého hlediska nejekologičtější varianta. Automobilka se nyní chce zaměřit na jiný zdroj energie. V důsledku nedostatku plynu by své dodávky založila pro delší dobu na uhlí. Volkswagen také zdůrazňuje, že zemní plyn je zásadně důležitá surovina i pro jeho výrobu, zejména pro závod ve Wolfsburgu. Hlavní závod automobilového gigantu zaměstnává 60 000 lidí a je centrem zaměstnanosti v regionu Dolního Saska.
 
Spolková agentura pro sítě BNetzA, což je regulační úřad pro trh s elektřinou, plynem, telekomunikacemi, poštou a železnicí, v současnosti vyhodnocuje, které společnosti by se v případě nouze mohly obejít bez plynu. Nedávno její šéf Klaus Müller navrhl zásobování na základě aukční varianty, podobnou té, jaká se již používá u uhlí.