name | autoweek.cz

Nový žákovský vůz Škoda se rýsuje

Nový žákovský vůz Škoda se rýsuje

25.10.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Žáci Středního odborného učiliště Škoda Auto vyvíjí letošní rok rallye verzi městského SUV Škoda Kamiq. Studenti navrhují první skici svého vysněného vozu v oddělení Škoda Design. Každoroční projekt Škoda Academy poprvé spolupracuje se Škoda Motorsport.
Osmý žákovský vůz Škoda dostává konkrétní podobu. Poté, co byl projekt z důvodu pandemie Covid-19 zahájen se zpožděním, se žáci Středního odborného učiliště rozhodlo postavit rallye verzi modelu Škoda Kamiq. Během návštěvy v oddělení Škoda Design si studenti vytvořili první náčrty vozu, který sami vyvíjí a postaví. V roli žákovského vozu debutuje kompaktní městské SUV Kamiq.
 
Letošního projektu žákovského vozu se účastní celkem 25 žáků Středního odborného učiliště Škoda Auto. Studenty v sídle společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi tradičně podporují odborníci a zkušení pracovníci z oblastí technického vývoje, designu a výroby. Díky rozhodnutí postavit rallye verzi modelu Kamiq spolupracují poprvé v historii projektu se Škoda Motorsport.
 
Hned na začátku vypracovali žáci v oddělení Škoda Design s velkým nasazením a kreativitou první návrhy svého vysněného vozu. Při práci je podpořil Oliver Stefani, šéfdesigner značky Škoda, a jeho tým. „Rallye verze vozu Kamiq představovala pro kreativitu žáků mimořádnou výzvu. Na papír i do projektu vnesli řádu skvělých nápadů,“ zdůrazňuje Stefani. Jiří Hadaščok, koordinátor designu exteriéru Škoda Auto, dal žákům několik cenných tipů, stejně jako jeho kolegové: „Žáci odvedli vynikající práci. Návrhy odrážejí jejich kreativitu a velké nadšení pro tento projekt.“
 
Nadšená je i žákyně Adéla Nešněrová: „Návštěva v oddělení Škoda Design pro nás byla opravdovým zážitkem. Od zkušených designérů jsme dostali důležité rady a náš vysněný vůz s jejich podporou získal zcela konkrétní podobu.“ Studenti zhotovili náčrty exteriéru a interiéru. Návrh ukazuje vůz s mimořádně sportovním charakterem, při jehož vývoji žáky podpořili i odborníci ze Škoda Motorsport.
 
Už od roku 2014 mají žáci Středního odborného učiliště Škoda Auto každý rok možnost navrhnout, vyvinout a postavit studii neobyčejného vozu. Prvním vozem byl CitiJet na bázi modelu Škoda Citigo. O rok později následoval FunStar - pickup, vycházející z vozu Škoda Fabia. Kupé Atero bylo v roce 2016 postaveno na základě modelu Rapid Spaceback. V roce 2017 bylo Citigo opět inspirací pro design elektrického vozu Element. O rok později studenti navrhli SunRoq - kabriolet na bázi SUV Karoq, a další rok následovala jedinečná studie pickupu Mountiaq, jehož základem byl model Škoda Kodiaq. Pro žákovský vůz číslo sedm si žáci poprvé vybrali model Scala. Tento kompaktní vůz proměnili v emocionální spider Slavia a pojmenováním v jubilejním roce automobilky připomněli počátky firmy v roce 1895. SunRoq a Mountiaq byly v roce 2020 vystaveny na tematické mimořádné výstavě v pavilonu značky Škoda v Autostadtu ve Wolfsburgu.
 
Projekt žákovského vozu Středního odborného učiliště Škoda Auto v Mladé Boleslavi je v rámci České republiky jedinečný a nabízí budoucím kvalifikovaným pracovníkům možnost prokázat své dovednosti ve spolupráci s výrobou, designem a dalšími odbornými oblastmi. Žáci díky tomu získávají přehled o všech důležitých útvarech společnosti. Učí se pracovat v týmu a na projektu kombinovat plánování s praktickou realizací včetně prezentace své práce členům představenstva. Žákovský vůz je jedním z nejdůležitějších projektů Škoda Academy.