name | autoweek.cz

Pro rychlé dobíjení chybějí transformátory

Pro rychlé dobíjení chybějí transformátory

23.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Dostupnost transformátorů zpomaluje výstavbu rychlonabíjecích stanic.
Pro další rozšíření elektromobilů je potřeba budovat více veřejných dobíjecích stanic. Stále víc se při tom prosazuje výstavba rychlonabíjecích stanic. Největší překážkou rozvoje nabíjecí infrastruktury se stále víc stávají potřebné trafostanice. Dodací lhůty pro trafostanice jsou od všech výrobců podle informací německých médií aktuálně minimálně jeden rok od nové zakázky. Někteří provozovatelé dobíjecích stanic dokonce uvádějí čekací dobu 14 měsíců. V minulosti se tato zařízení dodávala přibližně do 20 týdnů.
 
Jako důvod výrobci uvádějí velkou poptávku po důležitých komponentách, nízkou dostupnost měděných vodičů a obecné nedostatky v zásobování v mnoha průmyslových odvětvích. V důsledku loňských povodní v Německu bylo také zapotřebí mnoho transformátorů k obnově tamní infrastruktury.
 
„Trh s transformátory se za posledních šest až dvanáct měsíců výrazně zkomplikoval,“ uvedl pro Handelsblatt největší provozovatel rychlonabíjecích stanic v Německu EnBW. Dlouhé dodací lhůty jsou dány i tím, že každý provozovatel sítě má své technické požadavky na trafostanice. To znamená, že se transformátory vlastně vyrábějí na zakázku. Provozovatelé dobíjecí infrastruktury musí každou stavbu navrhnout individuálně a koordinovat ji s provozovatelem sítě. To stojí spoustu času i lidských a finančních zdrojů, které chybí pro rychlejší expanzi infrastruktury rychlého nabíjení.
 
„Byrokracii a náklady lze snížit sjednocenými požadavky,“ řekl člen představenstva společnosti Aral Alexander Junge. Provozovatel čerpacích stanic stále častěji u nich instaluje rychlodobíjecí stanice. Rozdílné požadavky na transformátory se nestanovují libovolně, ale jsou nutné vzhledem k technickým podmínkám oblastních sítí. Vše zpomaluje i byrokracie: transformátory v závislosti na stavebních předpisech vyžadují vlastní stavební povolení, a to lze podle Aralu někdy získat až po roce.