name | autoweek.cz

Radikálové hlásí protesty proti IAA Mobility (aktualizováno)

Radikálové hlásí protesty proti IAA Mobility (aktualizováno)

10.08.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Radikální ochránci klimatu oznámili, že hodlají zablokovat IAA Mobility v Mnichově. Autoklub AvD proto požaduje, aby návštěvníky a vystavovatele chránila policie.
Klimatičtí aktivisté a levicoví radikálové připravují protestní akce proti automobilovému veletrhu IAA v Mnichově navazujícímu na autosalon ve Frankfurtu. Aliance Sand in the Gears (Písek v soukolí) už na posledním IAA 2019 ve Frankfurtu nad Mohanem způsobila rozruch, když na své domovské stránce pod heslem BlockIAA - Zbavme moci automobilové společnosti oznámila: „Nenecháme žádný prostor pro toto lživé předstírání environmentální odpovědnosti a zabráníme hladkému průběhu veletrhu!“
 
Přehlídka IAA Mobility, která má začít 7. září, je podle aktivistů „oslavou zabíjení klimatu automobilovým průmyslem a páteří německého exportního kapitalismu, který chce své podnikání skrývat za kapitalistickou lží o udržitelnosti. Elektromobily nejsou řešením. Bojujeme proti autokapitalismu. Zablokujeme tuto automobilovou párty! V Mnichově odzvoníme konec automobilové éry občanskou neposlušností.“
  
„V září budeme čelit ničivému automobilovému šílenství. Automobilový průmysl se snaží udržovat svůj model bez budoucnosti. Elektromobily nejsou řešením ani ze sociálního ani z ekologického hlediska. Proto aliance zablokuje IAA. Požadujeme radikální změnu dopravy s městy bez aut a bezplatnou veřejnou dopravou,“ uvedla tisková mluvčí aliance.

Autoklub AvD požaduje, aby policie chránila vystavovatele a návštěvníky lépe než ve Frankfurtu. „Stát by neměl nepřátelům demokracie znovu dovolit zneužít právo demonstrovat pro své hrubé, často násilné činnosti. Iniciátorům nejde o klima, ale o marxistickou autokracii maskovanou ekologií,“ řekl generální tajemník AvD Lutz Linden.
 
Mnichovské policejní ředitelství oznámilo: „Násilné protesty a akce s významným narušením bezpečnosti budou řešeny důsledně a okamžitě. Porušení zákona, zejména trestné činy, budou stíhány. Mnichovská policie má dostatek sil, aby zajistila, že IAA Mobility 2021 poběží hladce a návštěvníci, vystavovatelé a hosté budou v bezpečí, a podle toho bude jednat.