name | autoweek.cz

Samořiditelný VW ID Buzz AD má změnit individuální mobilitu

Samořiditelný VW ID Buzz AD má změnit individuální mobilitu

13.10.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Na nejvýznamnějším mezinárodním odborném veletrhu v oboru dopravy, světovém kongresu ITS v Hamburku, společnost Volkswagen Užitkové vozy a její poskytovatel elektrických shuttlů Moia prezentují nové možnosti aplikace plynoucí z vývoje autonomních vozidel.
V kongresovém centru CCH (Congress Center Hamburg) mohou obchodní návštěvníci prostřednictvím modelu vozidla ID. Buzz AD s konfigurací sedadel obvyklou pro komerční přepravu osob zažít, jak lze organizovat autonomní přepravu osob a zboží.
 
V Hamburku budou v roce 2025 poprvé na světě uvedeny společnostmi Volkswagen Užitkové vozy (VWN) a Moia do provozu autonomní vozy pro osobní přepravu. Řada dalších velkoměst v Evropě a USA bude následovat.
 
Společnosti Volkswagen Užitkové vozy, Moia a americká technologická společnost Argo AI, která vyvinula systém autonomního řízení, v současné době v Hamburku testují svůj systém autonomních sdílených jízd. Moia ve své expozici prostřednictvím interaktivní simulace ukazuje, jak může flotila sdílených autonomních taxi přispět k transformaci mobility. Moia má v současné době v provozu několik vozidel. Jakmile tato flotila překročí 1000 vozidel, začnou se projevovat veškeré výhody sdílení jízd. Nabídka mobility pro uživatele se zvyšuje, individuální doprava klesá a prospěch z toho má i místní veřejná doprava.