name | autoweek.cz

Schopnost kritického myšlení žádná vakcína nenahradí

Schopnost kritického myšlení žádná vakcína nenahradí

30.04.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Právě vychází dubnové vydání magazínu Autoservis & mobilita. Na ukázku přinášíme úvodník.
Stále víc mám pocit, že dva roky života pod vlivem coronaviru na nás nechaly nejen zdravotní následky - připravily nás i o schopnost poslouchat. Ne snad, že bychom přišli o sluch, ale vytratila se ochota zamýšlet se nad tím, co říkají jiní.

Dva roky jsme žili v soukromých bublinách jen občas prokládaných uvolněním s hektickou výměnou dojmů o tom, co všechno se udělalo a stále ještě dělá špatně (zajímavé je, že úplně stejně reagují i kolegové ze zahraničí bez ohledu na to, ze které země jsou). V soukromí každý jen četl a poslouchal to, co potvrzovalo jeho vlastní názor a eliminovalo, případně odsuzovalo všechno jakkoliv se odlišující. To mnohé vedlo k utvrzení v tom, že jen ta jejich pravda je ta jediná správná.

S uvolněním jsme se vrátili do kanceláří i do hospod a mnozí jsou náhle zaskočeni tím, že si někdo může o stejné věci myslet něco jiného. Společnost se rozdělila na nesmiřitelné tábory v názoru na prakticky cokoliv bez ochoty přijímat názory těch druhých. Důsledkem toho je, že se namísto zamyšlení nad jiným názorem striktně odsuzují jeho nositelé.

Stejně jako v jiných oblastech je i v otázce elektromobility naše společnost rozdělena na radikální příznivce a odpůrce. O elektromobilitu i jiné alternativní způsoby pohonu se zajímám už skutečně dlouhou dobu, a to z nejrůznějších úhlů pohledu. Proto, když na to přijde, pro mne není problém vybrat takové argumenty, které prokáží jednoznačnou výhodnost nebo nesmyslnost elektrického pohonu s akumulátory - samozřejmě při současném opominutí protiargumentů.

V posledních týdnech jsem měl možnost několikrát vystoupit v rozhlase a televizi při hodnocení současných problémů automobilového průmyslu. I když to nebylo hlavní téma, samozřejmě nebylo možné se vyhnout problematice elektromobility. Přitom jsem jen konstatoval známá fakta aniž bych ji jakkoliv kritizoval nebo vyzdvihoval (můžete se o tom přesvědčit ve streamech ČRo i ČT).

Výsledkem je, že jsem se stal vyvrhelem v očích příznivců i odpůrců elektromobility. Jedni mi dali najevo, že jen hlupák neví, že výfuk elektromobilu je v komíně elektráren v Severních Čechách, zatímco druzí naznačují, že jako tupý popírač předností elektromobilů se proberu až nás sežehne žár globálního oteplování. Přitom ani jedněm nejde ani tak o to, že se nepřikláním k jejich straně, protože to už nestačí. Dnes se totiž vyžaduje jednoznačné odsouzení opačného názoru.

Obávám se, že tento důsledek covidu tu s námi bude déle, než jsme ochotni si připustit, a žádná vakcína nám proti němu nepomůže.

Ing. Vladimír Rybecký, šéfredaktor