name | autoweek.cz

Sebastian Kurz: „Spalovací motor má budoucnost!“

Sebastian Kurz: „Spalovací motor má budoucnost!“

03.06.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Zatímco němečtí politici se přísně drží vize elektromobility, z Rakouska nyní přichází jiný pohled. Samozřejmě se nelíbí environmentalistům.
Po setkání rakouského automobilového klubu ÖAMTC se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem (ÖVP) kancléřství oznámilo, že cílem jednání byla „Elektromobilita bez jaderné energie a motory se syntetickými CO2 neutrálními palivy“. Kancléř Sebastian Kurz po setkání s představiteli rakouského automobilového průmyslu a autoklubu ÖAMTC prohlásil: „Plně stojíme si za ambiciózními cíli EU v oblasti klimatu. Na cestě ke klimatické neutralitě není rozhodující motor, ale palivo.“
 
To podle kancléře znamená, že elektromobilita není bez alternativ a spalovací motor má před sebou ještě dlouhou budoucnost, protože výzkum paliv neutrálních vůči CO2 je intenzivnější než kdy dříve. Díky nim lze CO2-neutrálně provozovat nejen nová auta, ale také vozidla ze stávajícího vozového parku, takže občané si mohou nechat své osvědčené automobily. Kromě toho se nová auta mohou i nadále spoléhat na klasický pohon - se všemi jeho dosud nepřekonatelnými výhodami, jako jsou nízká hmotnost, dlouhý dojezd a nízké pořizovací náklady.
 
K setkání došlo díky iniciativě ministryně klimatu Leonore Gewesslerové ze strany Zelených. Ta věří, že během setkání ministrů dopravy EU bude stanoven termín konce spalovacího motoru. Tyto „zelené“ plány motivovaly řadu automobilových dodavatelů, výzkumných pracovníků a sociálních aktérů aby napsali otevřený dopis kancléři na podporu politiky technologické otevřenosti. V něm prosili, aby se uskutečnila poctivá analýza celého životního cyklu, aby bylo možné posoudit skutečnou šetrnost elektromobilů ke klimatu. Současně se pozornost věnovala sociálním otřesům, které hrozí v případě zákazu automobilů poháněných spalovacími motory.
 
Po setkání s odborníky kancléř s tímto hodnocením zjevně souhlasil. Podle šéfa ÖAMTC Olivera Schmerolda Sebastian Kurz zdůraznil, že prosazuje otevřenost technologiím: „Zákaz spalovacího motoru není k diskusi ve vládním programu, ani na evropské úrovni.“
 
Z řad ochránců životního prostředí samozřejmě okamžitě zazněly poplašné zvony: „Spalovací motor je kapitola historických knih,“ uvedly v narychlo připraveném prohlášení WWF a ekologické sdružení Global 2000 a dodávají: „Lobbisté se snaží házet písek do očí zavádějícími termíny, jako je „otevřenost technologiím“. Vozidla na benzín a naftu jsou škodlivá pro životní prostředí a naše zdraví. Politici proto musí předložit plán rychlého odchodu od spalovacích motorů aby byla zajištěna čistá, ekologická a ekonomicky úspěšná budoucnost,“ uvedli ve společném prohlášení Karl Schellmann z WWF a Johannes Wahlmüller z Global 2000. Nyní požadují schůzku se spolkovým kancléřem. ten se k tomu zatím nevyjádřil.
 
Dopravní expertrka organizace Greenpeace Klara Schenková byla Kurzovými výroky šokovaná, stejně jako tím, že se setkává s automobilovými lobbisty v automobilech a „pak jednoduše činí významná politická rozhodnutí bez přizvání a dotazování se odborníků. Otevřenost, o níž hovoří Kurz, vůbec neobstojí.“
 
„I velcí hráči v mezinárodním automobilovém průmyslu tvrdí, že budoucností je elektronická mobilita. Německá skupinu VW oznámila, že již nebude vyvíjet nové spalovací motory pro svou hlavní značku Volkswagen a pro Audi. Chceme-li splnit naše cíle v oblasti klimatu, musí to být do roku 2028. Diskuse o technologiích jsou zpozdilé. Pokud jde o ochranu klimatu a dopravu, stále platí: musíme konečně snížit naši závislost na autech a dát lidem více příležitostí přejít na klimaticky šetrné a skutečně účinné dopravní prostředky, jako jsou veřejná doprava, kola a bezpečné pěší stezky na krátkou vzdálenost,“ tvrdí Schenková.