name | autoweek.cz

Softwarová divize Volkswagenu musí být efektivnější

Softwarová divize Volkswagenu musí být efektivnější

04.07.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Problémy pronásledovaní softwarová divize Volkswagenu Cariad bude efektivnější ve snaze urychlit tempo vývoje softwaru. Řekl to její vedoucí Dirk Hilgenberg.
Volkswagen ve snaze naplnit cíl koncernového šéfa Herberta Diesse v nadcházejících letech dohnat Teslu nejen v elektromobilitě, ale i v oblasti softwaru, vytvořil samostatnou divizi pro vývoj softwaru.
 
Během dvou let od svého založení dceřiná softwarová společnost Volkswagenu Cariad způsobila skupině spoustu problémů. Harmonogramy pro nově vyvinutý software se nesplní a v důsledku toho musely být odloženy důležité projekty, zejména nové modely prémiových značek Audi a Porsche. Audi a Porsche přitom požadují více podpory pro své připravované modely a netají se nedůvěrou k připravované tzv. superarchitektuře 2.0. Porsche se dokonce hodlá zcela obejít bez ní.
 
Tyto problémy vyvolaly napětí mezi generálním ředitelem celé skupiny Herbertem Diessem a šéfy Audi Markusem Düsmannem a Porsche Oliverem Blumem. Dozorčí rada koncernu proto donutila Diesse, který je za Cariad v představenstvu odpovědný, aby urychleně konal. Podle interních zdrojů z Wolfsburgu je už téměř dokončeno kompromisní řešení, které má být v nejbližších dnech ještě doladěno.
 
Před dvěma lety přišel z BMW do Volkswagenu Dirk Hilgenberg aby v rámci společnosti Cariad vyvíjel automobilový software budoucnosti. Nyní novinám Frankfurter Allgemeine Zeitung popsal změny, k nimž dochází: „Čas pro jednomyslná rozhodnutí je u konce, protože tak nedostaneme náš výkon na silnici. Nově jsme zavedli procesy, ve kterých jsou role jasně rozděleny a struktura Cariadu byla ořezána pro maximalizaci rychlosti. Akcionářské podíly budou využívány efektivněji, a to i prostřednictvím akvizic a většinových podílů.“
 
„Pro budoucí unifikovanou platformu E3 2.0 je Cariad na sedadle řidiče a značka Volkswagen na sedadle spolujezdce - s Audi a Porsche na palubě,“ řekl Dirk Hilgenberg.
 
Vaše jednotka Cariad v těchto dnech budí pořádný rozruch. Vydali jste se na sebevražednou misi? „Ne. Úkol je to obtížný, ale není to „Mission impossible“. Když jsem tuto práci přijal, tak jsem věděl, že dny budou dlouhé a noci krátké. Jsme odpovědní nejen automobilovému průmyslu, ale i společnosti. Software je jednou z posledních domén, kterou si jako průmysl můžeme sami utvářet. Pokud to pokazíme, dojde k obrovským škodám. To se nesmí stát a nestane,“ uzavřel šéf Cariad.