name | autoweek.cz

Zelení v Německu proti plug-in hybridům

Zelení v Německu proti plug-in hybridům

17.05.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Podle německé strany Zelených je podpora plug-in hybridů státem dotovaným podvodem v oblasti ochrany klimatu.
Pět let v Německu existuje dotace „Umweltbonus“ na nákup vozidel s elektrickým pohonem, o jejíž financování se dělí Spolková vláda a výrobci. Kromě čistě elektricky poháněných automobilů jsou takto financovány také plug-in hybridy s omezeným elektrickým dojezdem. Ty jsou kontroverzní, protože podle mnoha kritiků používají k pohonu hlavně spalovací motor. Strana Zelených si proto stěžuje, že na ně stát poskytuje vysoké částky.
 
Spolková vláda za posledních pět let vydala nákup plug-in hybridních vozidel částku více než půl miliardy eur. Od roku 2016 bylo ekologickým nebo inovačním bonusem dotováno 175 385 plug-in hybridních vozidel. Ve stejném období bylo získalo dotaci také 170 000 elektromobilů.
 
„Za pět let Spolková vláda promarnila více než půl miliardy eur za financování plug-in hybridních automobilů, i když, jak ukazují studie, ty ve skutečnosti jezdí hlavně na fosilní paliva. Pokud se ochrana klimatu odehrává pouze na papíře, jedná se o státem dotované podvody s klimatem,“ kritizuje mluvčí Zelených Sven-Christian Kindler.
 
„Mnoho plug-in hybridů jezdí výhradně s využitím spalovacích motorů na fosilní paliva a málokdy používají elektrický pohon. Místo toho, aby státní podněty podporovaly plug-in hybridy penězi daňových poplatníků, mělo by být financování zaměřeno výhradně na čistě elektricky poháněná auta,“ požaduje Kindler.
 
Podle předvolebních průzkumů je v současné době strana Zelených největším favoritem na vítězství v podzimních volbách do Spolkového sněmu.