name | autoweek.cz

Škoda Auto ČR nabízí balíčky eMobility

Škoda Auto ČR nabízí balíčky eMobility

10.05.2021 | | Autoservis

Ekosystém služeb v oblasti elektromobility vychází z potřeb zákazníků. Je založen na třech základních velikostech zákaznických balíčků podle požadavků klientů z řad firem i soukromých osob.
V souvislosti s uvedením modelu Enyaq iV přináší tuzemské zastoupení automobilky zákazníkům ekosystém služeb v oblasti elektromobility. Ve spolupráci s autorizovanými obchodníky nabízí balíčky služeb eMobility. Služby jsou rozčleněny do tří zákaznických balíčků. K dispozici jsou firmám i soukromým osobám balíčky definované podle rozsahu služeb, plánovaného způsobu dobíjení, počtu elektromobilů či požadovaných wallboxů.
 
Vedoucí Škoda Auto Česká republika Jiří Maláček vysvětluje: „Chceme zákazníkům co nejvíce zjednodušit využívání našich plug-in hybridních či elektrických modelů. Proto ve spolupráci s externími dodavateli a naší autorizovanou obchodní sítí nabízíme možnost vybudování dobíjecí infrastruktury. Používání našich modelů tak je nejefektivnější a cenově nejvýhodnější.“
 
Základní balíček S, jehož cena je 3500 Kč s DPH, je sestaven pro zákazníka, který neplánuje pořízení nabíječky, ale postačí mu nabíjecí kabel. Potřebuje zkontrolovat jistič a elektrickou infrastrukturu. Proto dojde před dodáním vozu ke kontrole v sídle firmy či místě bydliště včetně vypracování odpovídající dokumentace. Ke snadnému nabíjení vozu poslouží chytrá mobilní aplikace nebo nabíjecí karta Powerpass, která umožňuje nabíjet vůz v síti nabíjecích stanic v České republice i celé EU. Uživatelé tak s jednou kartou mohou nabíjet u více než 195 000 dobíjecích stanic. Součástí sítě jsou i rychlé nabíječky vč. sítě Ionity. Zákazníkovi jednou měsíčně přijde souhrnné vyúčtování za dobíjení.
 
Prostřední balíček M přidává domácí nástěnnou nabíječku (wallbox). Ta může být dodána ve variantách Connect (Wi-Fi a LAN připojení k internetu propojené s mobilní aplikací a autorizace čipovou kartou RFID s možností využití více uživatelů) nebo Connect+ (navíc LTE modul a certifikovaný elektroměr se zobrazením v mobilní aplikaci). Součástí je odborná instalace wallboxu u zákazníka. Cena začíná na 9500 Kč s DPH. K ní je nutné připočíst cenu zvoleného wallboxu a dalších zařízení či náklady spojené s dodatečným budováním elektroinstalace.
 
Nejrozsáhlejší balíček L je určen zákazníkům se zájmem o komplexní řešení energetické soběstačnosti domu, municipalitám nebo velkým fleetovým klientům, kteří mají ve svém vozovém parku desítky až stovky elektrifikovaných vozů Škoda. Takový zákazník potřebuje vybudovat systém nabíječek, vlastní fotovoltaickou elektrárnu a bateriové úložiště. Architektura balíčku je založena na energetickém úložišti, které shromažďuje energii pro dobu, kdy bude potřeba její efektivní využití. Přes noc se nabíjí levnějším proudem a následně přes den se naakumulovaná energie používá k vykrytí odběru ve špičkách. Tento balíček zahrnuje také pomoc s návrhem fotovoltaické elektrárny pro akumulaci zelené energie, poradenství v oblasti dotačních titulů ze strukturálních fondů EU nebo komplexní zajištění komunitního carsharingu. V závislosti na rozsahu objednaných služeb se cena balíčku L pohybuje v řádech desítek až stovek tisíc korun.