name | autoweek.cz

Subaru Outback MY21: šestá generace přichází

Subaru Outback MY21: šestá generace přichází

10.05.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Subaru Outback se začíná prodávat v šesté generaci. Poprvé je tento klasický crossover založen na globální platformě Subaru SGP. Nabízí výraznější design s větším vnitřním prostorem, komfortem a novými bezpečnostními systémy.
Při svém představení v roce 1995 se Outback zapsal do historie jako zakladatel nového segmentu kombinujícího vlastnosti velkých kombi a vozů SUV.
 
Nový Outback je dlouhý 4870 mm s rozvorem náprav 2745 mm. Průměr zatáčení je 11,0 m. Objem zavazadlového prostoru se proti odcházející generaci zvětšil na 522 l/1822 l. Boky zavazadlového prostoru jsou vybaveny vylepšenými háčky a síťovými kapsami. Maximální hmotnost brzděného přívěsu je 2000 kg.
 
Pohon zajišťuje tradiční kombinace nepřeplňovaného zážehového čtyřválce 2,5 l boxer, převodovky Lineartronic s plynule měnitelnými převodovými poměry CVT a pohonu všech kol Symmetrical AWD s aktivním vektorováním točivého momentu. Motor má největší výkon 124 kW (169 k) při otáčkách 5000 až 5800/min a maximální točivý moment 252 N.m při 3800/min. Motor je z 90 % nový a měl by poskytnout přímější odezvu zejména v nízkých otáčkách.
 
Outback přichází s novým systémem X-Mode s režimy Snow/Dirt (sníh/štěrk) a Deep Snow/Mud (hluboký sníh/bláto), který zajišťuje lepší průchodnost terénem. Mimořádné vlastnosti v terénu podtrhují světlá výška 213 mm a nájezdové úhly 19,7° vpředu, 22,4° vzadu a přechodový 21°.
 
Kromě nových materiálů interiér v designérském stylu Subaru Dynamic x Solid nabízí kokpit s výrazně menším počtem ovládacích prvků a tlačítek. Centrálním ovládacím prvkem informačního a zábavního systému je 11,6“ dotykový HD displej ve formě tabletu, který lze kromě funkcí navigace a infotainmentu použít také k regulaci klimatizace.
 
Systém pro podporu řízení Subaru EyeSight nové generace, využívající dvojici kamer s rozšířeným zorným polem, nabízí 11 bezpečnostních funkcí, mezi něž patří udržování vozu v jízdním pruhu, systém nouzového brzdění, varování před vybočením z jízdního pruhu, hlídání mrtvého úhlu, varování před příčným provozem a vyhýbací funkce. Nový Outback disponuje jednou z nejpokročilejších funkcí přednárazového brzdění.
 
Outback dosahuje největší rychlost 193 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,2 s. Kombinovaná spotřeba paliva je 7,4 l/100 km podle NEDC resp. 8,6 l/100 km podle WLTP.
 
Subaru Outback MY21 je v České republice v prodeji od května 2021 ve čtyřech úrovních výbavy, které jsou přizpůsobeny požadavkům zákazníků s různým životním stylem. Již v základní specifikaci Active je k dispozici kompletní bezpečnostní výbava s novu verzí systému EyeSight v.4. Field je orientován na ty, kteří si užívají outdoorové aktivity, zatímco Touring hledajícím ještě větší komfort a kvalitu. Doporučené ceny začínají na 1 085 000 Kč včetně DPH za 2.5i-L ES Active Lineartronic.