name | autoweek.cz

Vrací se legenda: Giulia GTA

Vrací se legenda: Giulia GTA

18.05.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

V roce 1965 Alfa Romeo představila model Giulia GTA. Dosahovala s ním úspěchy v závodech po celém světě. V roce 2021 italská značka automobilů opět představuje model Giulia GTA - samozřejmě s dostatkem výkonu pod kapotou.
Nová Giulia GTA (Gran Turismo Alleggerita) se představila na testovací dráze v Baloccu, historicky významném místě - právě tady před 56 lety vyvinula Autodelta, bývalé závodní oddělení Alfy Romeo, jejího legendárního předchůdce.
 
Novou Giulii GTA doprovází působivý list technických dat: zážehový motor V6 bi-turbo 2,9 l generuje výkon 397 kW (540 k), což odpovídá 137,5 kW (187 k) na litr zdvihového objemu. Titanový výfukový systém Akrapovič dodává nezaměnitelný zvuk. Díky rozsáhlému použití ultralehkých materiálů je GTA až o 100 kg lehčí než základní sériový model Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Výsledkem je zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,6 s!
 
Aerodynamika modelu Alfa Romeo Giulia GTA je navržena tak, aby vytvářela vysoký přítlak. Během vývoje inženýři Alfy Romeo spolupracovali se společností Sauber Engineering, jejíž inženýři mohou těžit z poznatků získaných ve formuli 1. Výsledkem jsou například specifické boční prahy a zadní spoiler, stejně jako do čtyř poloh nastavitelné zadní křídlo u extrémní verze Giulia GTAm a aktivní přední splitter, který lze při jízdě na závodní dráze posunout o 40 mm.
 
V aerodynamickém tunelu Sauber Engineering nebyly optimalizovány pouze přední a zadní spoilery. Giulia GTA a GTAm mají plně zakrytovaný podvozek a propracovaný zadní difuzor z uhlíkových vláken urychlující proudění vzduchu. Tím se vytvoří takzvaný přísavný efekt, jenž optimalizuje směrovou stabilitu ve vysoké rychlosti. Když jsou přední splitter a zadní difuzor nastaveny na maximum, generuje Alfa Romeo Giulia GTAm až třikrát vyšší přítlak než model Giulia Quadrifoglio, jež je dosud v tomto segmentu měřítkem.
 
Výroba pro evropský trh je omezena na 500 kusů. V souladu s exkluzivitou modelu zahrnuje prodejní cena sadu doplňků a poprodejních služeb, například závodní přilbu od společnosti Bell ve speciálním designu GTA, kterou lze ozdobit sériovým číslem vozidla. Zaparkované vozidlo chrání na míru šitý kryt Goodwool. Alfa Romeo Giulia GTAm se dodává také s kompletní sadou závodního oblečení Alpinestars.