name | autoweek.cz

Ekologické materiály ve vozech Škoda

Ekologické materiály ve vozech Škoda

23.09.2021 | | Trendy

Technický vývoj společnosti Škoda Auto spolupracuje při výzkumu a vývoji udržitelných materiálů s Technickou univerzitou v Liberci.
Oddělení Technického vývoje společnosti Škoda Auto společně s Technickou univerzitou v Liberci vyvinulo udržitelný, ekologický materiál a přihlásily jej pro patent. Jako výchozí materiál pro inovativní surovinu slouží nadrobno rozkrájená cukrová řepa. Škoda Auto navíc v současnosti pracuje ještě na dalším materiálu na bázi traviny rodu ozdobnice. Oba by se v budoucnu mohly používat v interiéru nových modelů Škoda, například jako výplně dveří nebo dekorace na přístrojové desce.
 
Vhodný materiál si Škoda Auto již přihlásila k patentování pro použití v interiéru svých vozů. Pomocí speciální metody automobilka barví plátky cukrové řepy, aby jejich pomocí například vytvořila v interiéru charakteristický design. Tento materiál se odebírá z obce Dobrovice ležící nedaleko hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Tím je možné se vyhnout dlouhým dodavatelským řetězcům.
 
Další udržitelný materiál získala Škoda Auto z traviny rodu ozdobnice - její vlákna je možné příslušným způsobem zpracovat a použít například pro obložení dveří.
 
Zbytky organického materiálu se hodí jako surovina kterou lze dále zpracovávat aniž by bylo nutné používat další materiál, a tím se snižuje potřeba výchozích průmyslově vyráběných surovin.
 
Společně s Technickou univerzitou v Liberci Škoda Auto pracuje na inovativních a udržitelných materiálech, které bude možné používat ve výrobě automobilů. Nové vhodné suroviny Škoda Auto testuje ve speciálně pro tento účel upraveném demonstračním voze Octavia. Podlaha a pravá bočnice byly odstraněny s cílem umožnit designérům a konstruktérům pohled do interiéru. Zde se tyto nové materiály prověřují, zda jsou příjemné na dotyk a mají dobrý tvar a tedy jsou vhodné pro použití v sériově vyráběném modelu. Obložení dveří a sloupky vozu jsou vyrobeny z tkaniny na bázi traviny ozdobnice, na dveřních panelech a přístrojové desce se používají plátky cukrové řepy.
 
Škoda Auto realizuje výrobu vozů co nejudržitelněji. U modelu Enyaq iV tvoří potahy sedadel varianty Lodge ze 30 % přírodní vlna, která je certifikovaná podle přísných požadavků Woolmark Company, a zbývajících 70 % látky polyester získaný z recyklovaných PET lahví. Také u kůže společnost Škoda Auto obzvlášť dbá na udržitelnou výrobu. Designová varianta ecoSuite má kůži vyrobenou bez použití chemikálií. Namísto nich se pro její vyčinění používá extrakt z listů olivovníku.
 
Další možností pro používání udržitelných surovin je například regenerativní palivo HVO, na které přejdou vznětové motory vozů Škoda od modelového roku 2022. Čisté HVO je již k dostání ve Švédsku a Finsku. HVO se vyrábí z různých obnovitelných zdrojů. Používání těchto zdrojů energie může snížit emise skleníkových plynů až o 90 %.