name | autoweek.cz

Japonská dohoda o komunikaci V2V

Japonská dohoda o komunikaci V2V

10.05.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Toyota se dohodla s automobilkami na vzájemné komunikaci mezi vozidly i okolím. Japonské automobilky využijí řešení od Toyoty.
Toyota uzavřela dohodu s dalšími japonskými značkami Suzuki, Subaru, Daihatsu a Mazda o společném vývoji technických specifikací pro komunikační zařízení vozidel nové generace. Společné standardy budou sloužit pro kvalitní a bezpečnou komunikaci vozidel mezi sebou i se svým okolím.
 
Oblasti připojených aut, autonomních vozidel, stejně jako jejich sdílení a elektromobilita, souhrnně označované CASE, jsou klíčovými prvky probíhající transformace automobilového průmyslu. V automobilech se stále více uplatňují cloudové služby, internet věcí, práce s velkými daty nebo umělá inteligence. Jednotlivé automobilky ale dosud při vývoji komunikačních zařízení postupovaly odděleně, i když poskytované služby jsou u všech stejné nebo podobné.
 
Nyní se japonské automobilky dohodly, že své vlastní technologie začlení do základního komunikačního řešení od Toyoty. Společně pak budou pracovat na systémech pro propojené vozy příští generace s jednotnými standardy pro jejich připojení k sítím a řídícím centrům. 
 
Výsledkem mají být kvalitnější hovory mezi uživateli a operátory nebo rychlejší připojení vozidel. Současně bude možné snížit náklady na vývoj zúčastněných firem, zjednodušit provoz systému a modernizace verzí, které zahrnují další nové funkce. Každá společnost se bude moci více zaměřit na vývoj vlastních aplikací a služeb na společné infrastruktuře.
 
Nová iniciativa má zároveň akcelerovat nedávno oznámenou spolupráci Toyoty v oblasti CASE s Isuzu Motor a Hino Motors zaměřené na elektrické vozy s akumulátory, auta s vodíkovými palivovými články, technologie autonomního řízení a elektronické platformy pro menší užitkové vozy.