name | autoweek.cz

Renault prodává podíl v ruském AvtoVAZ

Renault prodává podíl v ruském AvtoVAZ

16.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Renault prodá svůj většinový podíl v automobilce AvtoVAZ ruskému vědeckému institutu. Francouzská automobilka uvedla, že dohoda zahrnuje šestiletou opci na zpětné odkoupení podílu.
Renault se ze západních automobilek nejvíc angažuje na ruském trhu. Nyní Renault uvedl, že jeho podíl 67,69 % v ruské automobilce AvtoVAZ bude prodán ruskému Ústřednímu výzkumnému a vývojovému institutu automobilů a motorů NAMI a podíl 100 % ve společnosti Renault Russia připadne městu Moskva. Uzavření těchto transakcí podle Renaultu nepodléhá žádným dalším podmínkám a již byla získána všechna požadovaná schválení. Je tedy zřejmé, že majetek Renaultu v Rusku přechází do vlastnictví ruského státu. Cena za transakci nebyla zveřejněna, ale předpokládá se, že jde jen o symbolickou částku.
 
Renault prozatím ruský trh úplně opouští, což je pro něj těžká rána, protože to byl jeho druhý nejvýznamnější trh po Francii. Pod hrozbou ekonomických sankcí kvůli válce na Ukrajině ale neměl jinou možnost. V březnu Renault uvedl, že přeruší provoz v továrně kvůli sílícímu tlaku na jeho pokračující přítomnost po začátku konfliktu na Ukrajině. Od začátku invaze na Ukrajinu 24. února se z Ruska stáhlo více než 400 společností, které po sobě zanechaly majetek v hodnotě mnoha miliard dolarů.
 
„Dnes jsme přijali těžké, ale nezbytné rozhodnutí a činíme odpovědnou volbu vůči našim 45 000 zaměstnancům v Rusku. Tento krok zachová výkonnost skupiny a její schopnost vrátit se v budoucnu do země v jiném kontextu,“ řekl k tomu generální ředitel Renaultu Luca de Meo.
 
Společnost Renault, která je z 15 % vlastněna francouzským státem, potvrdila bezhotovostní odpis ve výši téměř 2,2 miliardy eur aby odrazila potenciální náklady na pozastavení operací v Rusku.
 
Pro Renault to bylo komplikované rozhodnutí, protože v posledních letech do modernizace a opětovného spuštění hroutící se ruské automobilky hodně investoval. V rámci reorganizace skupiny na začátku roku 2021 Lada vytvořila spojení s Dacií pro práci na společných projektech. Nová Lada Niva, plánovaná na rok 2025, například měla být odvozena od budoucí generace Dacie Duster.