name | autoweek.cz

Číňané ještě nevyrábějí, ale už vydělávají

Číňané ještě nevyrábějí, ale už vydělávají

05.08.2009 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Před časem jsme psali o pozoruhodné čínské společnosti BYD. Díky tomu, že podíl v ní zakoupil miliardář Warren Buffett, její hodnota raketově vzrostla.

Čínská automobilka BYD patří jednomu z největších výrobců akumulátorů na světě. Její hybridní model e6, vystavený v lednu na autosalonu v Detroitu vyvolal senzaci použitím akumulátorů zcela nového typu. Ty slibují doslova revoluční parametry v porovnání s připravovanými automobily s lithio-ionovými akumulátory. První vozy by se měly objevit v prodeji ještě letos, ale zatím po nich není ani vidu ani slechu. Společnost BYD dokonce i odvolala svou přihlášku z účasti na autosalonu v Ženevě.
Nic z toho ale nebrání, aby měla mimořádný úspěch na akciovém trhu. Je to dáno tím, že se jejím významným akcionářem stal miliardář vyhledávající riskantní investice Warren Buffett. Tento excentrický investor před rokem nakoupil akcie BYD za 230 milionů dolarů. Díky jeho jménu zájem o akcie BYD dramaticky vzrostl, takže hodnota Buffettova podílu za deset měsíců vzrostla navzdory krizi na neuvěřitelných 1,02 miliardy dolarů. Buffett tím pomohl i k růstu indexu burzy v Hong Kongu Hang Seng o 10 %.