name | autoweek.cz

Renault pomůže Mercedesu!

Renault pomůže Mercedesu!

06.08.2009 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Dnešní automobilový svět přináší mnohá překvapení. Těžko by si ještě nedávno někdo dokázal představit, že Mercedes-Benz bude hledat pomoc s vývojem nového modelu u Renaultu. Ale po spolupráci Aston Martinu s Toyotou už asi nemůže překvapit vůbec nic.

V reakci na klesající obrat Mercedesu-Benz člen jeho představenstva Rainer Schmückle prohlásil: \"Abychom byli silnější, musíme mít vozy v cenové relaci 15 000 až 25 000 eur. Kromě tříd A a B musíme nejpozději v roce 2012 přijít s ještě menší modelovou řadou. Naštěstí máme značku Smart. Pro ni by čtyřdveřová varianta nebyla špatným nápadem.\"
Jenže předchozí pokus s modelem ForFour skončil naprostým fiaskem. Vůz vyvinutý na bázi Mitsubishi Colt a vyráběný v nizozemském NedCaru zákazníci nepřijali a po roce jeho produkce v roce 2006 potichu skončila.
Podle dostupných informací se u Mercedesu připravují čtyři varianty malých vozů, které už jsou v různých fázích rozpracování. Jisté je, že vedení Mercedesu chce pod značkou Smart opět přijít se zcela nekonvenčním vozem lišícím se od všeho ostatního na trhu.
Překvapující, ale podle všeho nejpravděpodobnější, alternativou pro budoucí Smart ForFour je čtyřdveřový miniautomobil vyvinutý na bázi Renaultu Twingo. Paradoxní na tom je, že nové Twingo vzniklo na upravené platformě odvozené z předchozí generace Renaultu Clio.
Spolupráce mezi Mercedesem a Renaultem by měla být na podobných principech jako partnerství Toyoty s PSA.
Renaultu se sice prodejně příliš nedaří, ale v alianci s Nissanem je nesmírně agilní v přípravě nových projektů, které by ve velmi krátké době měly přinést úspěch. Jedná se především o společné projekty vozidel s elektrickým pohonem. Kromě toho se vyjednává návrat Renaultu na americký trh prostřednictvím prodejní sítě značky Saturn, kterou GM prodalo Rogeru Penskemu.
Nový Smart od Renaultu by samozřejmě poháněly zážehové i vznětové motory, ale pravděpodobná je i verze s elektrickým pohonem odvozená z projektu, na němž v rámci aliance s Renaultem pracuje Nissan. Mercedes ale současně pracuje i na proměně mikroauta Smart ForTwo v elektromobil ED ve spolupráci se specializovanou britskou firmou Zytek. Dodávky akumulátorů pro tento projekt dávají šanci na přežití finančně se hroutící americké firmě Tesla. Smart ForTwo ED by se v Evropě měl začít dodávat do konce letošního roku pro testovací programy a sériová výroba se plánuje na rok 2012.
Zajímavé je, že by se novinka vzešlá ze spolupráce Mercedesu s Renaultem mohla objevit i na americkém trhu, a to s oběma značkami pod jednou střechou. Renault totiž chce pro prodej svých vozů využít prodejní síť Saturnu, kterou získal Roger Penske. Ale Penske je rovněž exkluzivním prodejcem značky Smart pro Spojené státy.