name | autoweek.cz

Vyhlášení cen AutoBest 2012

Vyhlášení cen AutoBest 2012

07.02.2012 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Praha se stala místem velmi působivého vyhlášení cen organizace AutoBest, která současně oslavila 11. výročí od svého založení.

Místem 11. slavnostního vyhlášení cen AutoBest se stal Clarion Congress Hotel v Praze. Slavnostní večer se zajímavým doprovodným programem, který nadchnul přítomné zahraniční hosty, uspořádala agentura Concept One.

\"Sešli jsme se na 11. galavečeru vyhlašování cen AutoBest v Praze, překrásném hlavním městě České republiky a jednom z klenotů Evropy. Můžeme jen poděkovat našim hostitelům za to, že nám umožnili seznámit se s tímto historickým městem,\" řekl na úvod slavnostního večera president AutoBest Ilia Seliktar.

Jako první převzal cenu za své sportovní úspěchy v roce 2011 jezdec rallye týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký. „Ocenění SportBest je pro mne velkou ctí a skvělým vyznamenáním. Jedná se o renomovanou cenu, udělovanou zkušenou odbornou porotou. Zároveň bych chtěl poděkovat celé společnosti Škoda za výtečnou spolupráci. Bez špičkové podpory týmu Škoda Motorsport by nebyly mé výkony v této podobě myslitelné,“ řekl při přebírání ceny Jan Kopecký.

Cenu TechnoBest 2011 za technickou inovaci získal Ford of Europe za nový motor 1,0 l EcoBoost. \"Shodou okolností právě tento týden představujeme první Focus vybavený tímto malým, ale velmi výkonným motorem. Jsme velmi hrdí za to, že jsme obdrželi tuto cenu jako doklad , že naše nejnovější technologie pohonných jednotek je vnímána jako přeborník v nízké spotřebě a velmi nízkých emisích,\" řekl Hans Jürgen Fuchs, manažer komunikace Ford of Europe pro region AutoBest.

\"Jsme velmi poctěni touto prestižní cenou. Ve Volkswagenu jsme chtěli demokratizovat drahé bezpečnostní technologie tím, že je přeneseme do malých aut, jako tomu bylo v případě systému City Emergency Brake v novém voze up! Můžeme být svědky toho, že naši konkurenti nás budou následovat, a to je velmi dobré pro všechny zákazníky,\" řekl při přebírání ceny za příspěvek ke zvyšování bezpečnosti SafetyBest 2011 Prof. Dr. Stefan Gies.

Gerry McGovern oslovil přítomné na galavečeru jen prostřednictvím videospojení. Jménem celého designérského týmu automobilky Land Rover poděkoval za cenu DesignBest 2011. Cenu pak na podiu převzali jeden z designérů nového Range Roveru Evoque Andrew Wheel a ředitel komunikace společnosti Jaguar Land Rover Frank Klaas.

\"Jsem nesmírně potěšen tím, že mohu být zde s vámi na tomto slavnostním večeru abych přijal ocenění ManBest 2011. Bez spolupráce s médii bychom nemohli představit naše strategie a postupy. Chtěl bych všem členům poroty AutoBest poděkovat za tuto skvělou cenu. Jsem jí velmi poctěn,\" vyjádřil svou radost z ocenění pro osobnost roku člen představenstva Tata Motors Carl Peter Forster.

„Chevy Volt a Opel Ampera reprezentují nejmodernější eko-technologii na naší planetě. Je to poprvé - po několika desetiletích - kdy americká automobilka vyvinula špičkovou technologii na globální úrovni. My, členové AutoBest, jsme velmi hrdí na to, že můžeme ocenit touto cenou dvojici revolučních modelů GM. Je to první evropská cena pro modely Volt a Ampera a další budou nepochybně následovat,\" uvádí AutoBest ve zdůvodnění svého rozhodnutí o držiteli ceny EcoBest 2011.
\"Jsme hrdí na získání prestižní ceny EcoBest 2011 pro Chevrolet Volt/Opel Ampera. Je to první evropské ocenění pro náš vůbec první vůz s elektrickým pohonem,\" řekl Marc Kempe, ředitel pro komunikaci Chevroletu Europe. Komunikační manažer Adam Opel AG pro region AutoBest Peter Erhardt dodal: \"Je to ta správná cena pro Opel Ampera. Mnohokrát za ni porotě AutoBest děkuji.\" Cena EcoBest za přínos pro ochranu životního prostředí je nejstarším oceněním tohoto druhu ve světovém automobilovém průmyslu. Začala se udělovat už v roce 2000, tedy dávno před tím, než se toto téma stalo tak sledovaným, jako je tomu nyní.

„Nemohlo být lepší načasování pro jmenování Chevroletu Europe oceněním jako společnosti roku. Sté výročí založení značky nám připomnělo, jak důležitá je pro motoristický svět tato nejprodávanější značka automobilové historie. Výkonnost Chevrolet Europe je výjimečná. Byli jsme svědky nejen nebývalého růstu prodeje, ale také obrovského skoku pokud jde o její image v Evropě. Oceňujeme její vedení Waynem Brannonem během posledních let,\" uvedla porota AutoBest ve svém zdůvodnění.
\"Jsem velice poctěn možností zúčastnit se této slavnosti a převzít ocenění CompanyBest 2011 jako zástupce společnosti Chevrolet Europe. Je to skvělé načasování pro získání této prestižní ceny. Rok 2011 byl pro nás výjimečným díky sedmi novým modelům, oslavám stého výročí, naší spoluprácí s SOS dětskými vesničkami, kterým jsme v Evropě předaly 100 nových aut, a vítězstvím v Mistrovství světa cestovních automobilů WTCC. Toto ocenění je pro celý tým Chevrolet velmi důležité,\" řekl Andrew Higgins, ředitel Chevrolet Central and Eastern Europe.

Po laserové show už vyjel na pódium vítězný automobil ankety AutoBest 2012, který odborná porota novinářů z 15 zemí střední a východní Evropy doporučuje svým krajanům, kteří počtem více než 300 milionů představují významnou kupní sílu, jako tu nejlepší koupi pro rok 2012.

Držitelem ocenění AutoBest 2012 byl zvolen automobil Hyundai Elantra. S celkovým počtem 839 bodů vítěz předstihl Ford Focus, jenž se umístil na druhém místě s 758 body, a třetí Chevrolet Aveo se 744 body, což je jen velmi těsný odstup od druhého místa. Fiat Panda, jenž před sedmi lety získal ocenění AutoBest ve své předchozí generaci, se umístil na čtvrtém místě s 668 body následován Toyotou Yaris s 591 body.

Hyundai Elantra jako vítěze vybralo deset členů poroty, další tři přidělili první pozici Focusu a zbývající dva porotci nejlepší ohodnocení rozdělili mezi Aveo a Pandu. Čtyři týdny po vyhlášení výsledků AutoBest byla Elantra při autosalonu v Detroitu vyhlášena rovněž Autem roku v Severní Americe.

Prezident AutoBest Ilia Seliktar o vítězném voze řekl: \"Letos jsme měli velmi těsný souboj pěti automobilů, které jsou všechny mimořádně kvalitní. Ale tím nejlepším vozem pro koupi v Evropě je Hyundai Elantra. Musím dodat, že jsme se počátkem letošního roku, takřka měsíc po ohlášení výsledků AutoBest, dozvěděli, že Elantra oslovila i americká média, takže obdržela cenu North American Car of the Year. Poprvé v historii jsme my, novináři z regionu AutoBest, dospěli ke shodnému rozhodnutí s našimi kolegy z USA a Kanady. Ano, Hyundai Elantra je tou nejlepší koupí auta jak v Evropě, tak v Severní Americe. To je obrovský úspěch!\"

\"Jsem nesmírně hrdý a poctěný tím, že jsme obdrželi toto významné ocenění pro Hyundai Elantra. My v Hyundai Motor Europe vnímáme toto ocenění  jako velmi významné jako vůbec první, kterého se modelu Elantra dostalo v mezinárodním měřítku. Na AutoBest si ceníme především transparentnosti postupu volby. Byl jsem v Bělehradě při testování finálových pěti vozů a osobně jsem se mohl přesvědčit o zanícení členů poroty pro testování a hodnocení všech vozů, které se dostaly do finále, což předcházelo velmi jasnému a transparentnímu procesu volby. Děkuji Iliovi a děkuji všem členům poroty,\" řekl Allan Rushforth, Senior Vice-President a Chief Operating Officer Hyundai Motor Europe při přebírání ceny.

Členové poroty AutoBest děkují čtenářům z regionu za podporu projektu a zástupcům PR z automobilového průmyslu za poskytnutí veškeré pomoci při organizování schůzek a testovacích jízd s novými výrobky.

Více informací najdete na www.AutoBest.org nebo se obraťte na českého zástupce AutoBest Vladimíra Rybeckého na vladimir.rybecky@ibs-motorpress.cz.