name | autoweek.cz

Co je skutečně konzervativní?

Co je skutečně konzervativní?

10.04.2013 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Reprezentativní  průzkum portálu AutoScout24 ukazuje, že konzervativní Němci řídí vozy Volkswagen a Audi, zatímco BMW mají v oblibě liberálové a dokonce i levicoví voliči řídí Mercedes-Benz.

Je to zaběhnutá představa: řidiči Mercedesů-Benz jsou vyhlášení konzervativci, pokud jezdíte s Opelem, pak volíte levici a pokrokoví lidé jezdí s BMW. V německém volebním roce firma AutoScout24, zabývající se prodejem ojetých aut po internetu, uskutečnila průzkum, který ukazuje, jak politická stanoviska lidí ovlivňují to, jaké automobily řídí.

Jedno klišé zcela jistě můžeme vyloučit, totiž to, že všichni řidiči Mercedesu-Benz jsou konzervativci. Ve skutečnosti je to právě naopak - Mercedes v Německu mají ve větší oblibě levicoví a liberální řidiči.

Konzervativní Němci si spíše vybírají Volkswageny (21 %), Opely (11 %) a automobily značky oblíbené německou kancléřkou, tedy Audi (9 %). Při pohledu k jejich sousedům zjistíme, že Volkswageny mají v oblibě rovněž konzervativní Rakušané (15 %) a Švýcaři (12 %).

Předpoklad, že když volíte levici, tak jezdíte v Opelu, není až tak nesprávný, alespoň v Německu, protože 13 % respondentů, kteří se v této zemi přiklánějí doleva, jezdí s Opelem. Opel ale už není tak oblíbený u levicových Francouzů ani Italů, kteří raději volí své domácí automobilky. Levicoví voliči v Francii jezdí v Renaultech (26 %), Peugeotech (19 %) a Citroenech (15 %). To samé platí pro Itálii, kde 26 % levicově orientovaných řidičů řídí Fiat. 

Bezstarostní sportovní řidiči - tak si lidé představují liberály, a proto se domnívají, že usedají za volanty vozů BMW a Audi. Ve skutečnosti s BMW jezdí jen 9 % německých liberálů. Audi si vede lépe mezi konzervativci (9 %) a levicovými voliči (5 %) než mezi liberály (4 %).