name | autoweek.cz

T-Mobile nabízí Chytré auto

T-Mobile nabízí Chytré auto

13.02.2017 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Společnost T-Mobile nabízí zařízení, které dokáže změnit i starší auto na chytré, vybavené špičkovou technologií konektivity. Zařízení je použitelné pro zákazníky všech operátorů a funguje nejen na území České republiky, ale i na dovolené v rámci EU.
Po chytrých telefonech by se automobily měly stát dalším krokem v rozšiřování konektivity a internetu věcí (IoT). Moderní systémy konektivity se stále častěji stávají samozřejmostí v nabídce výbav moderních automobilů.
 
Konektivita dostupná i pro starší auta
Tisíce automobilů dnes vyjíždí přímo z výroby vybaveny moderními systémy konektivity. Uživatelé díky tomu získávají možnost pohodlnějšího přístupu k informacím, ale otevírá se tím i prostor pro nové služby. Ve Spojených státech už jezdí miliony aut s takovouto výbavou. Je zde ale i obrovská příležitost tato inteligentní řešení nabídnout rovněž 270 milionům majitelů starších aut v Evropě.
 
Společnost T-Mobile zahájila na českém trhu prodej unikátního technického řešení pro komunikaci mezi automobilem a okolím pod názvem Chytré auto. Malá krabička vybavená SIM kartou se jednoduchým způsobem instaluje do OBD portu (konektoru pro diagnostiku), jímž jsou vybaveny všechny vozy uvedené od roku 2001, resp. dodávané od roku 2003.
 
Zařízení se přes mobilní síť propojí s aplikací Motion. Důležitá ale není jen konektivita samotná. Neméně důležitá je spolupráce s partnery, a právě to je velkou předností tohoto produktu a na tom je založena strategie jeho uvádění na trh.
 
Diagnostika auta i další data
Zařízení má podporu protokolů rozhraní OBD II, přijímač GPS, tříosý snímač pohybu, paměť pro zaznamenání údajů pro případ nedostatečného pokrytí mobilní sítě a interní akumulátor. Díky tomu je možné získat nejen data z diagnostiky vozu, ale i z GPS a vše analyzovat.
 
Gadget (Zařízení) čte z vozu data a posílá informace o stylu jízdy, pohybu, poruchách a bezpečnosti přímo do aplikace v mobilním telefonu. Zařízení mohou používat zákazníci všech operátorů, stačí stáhnout aplikaci a propojit se Zařízením v autě. Získají tím služby srovnatelné s tím, co nabízejí špičkové systémy konektivity nejmodernějších automobilů poskytované většinou jen jako extravýbava za příplatek.
 
Stačí udělat tři věci – Zařízení velmi jednoduše vložit do OBD portu v autě, stáhnout si do telefonu aplikaci Motion a naprosto jednoduše vše nainstalovat podle pokynů. Umístění OBD konektoru v konkrétním vozidle lze vyhledat na www.t-mobile.cz/chytreauto.
 
Česká republika první v Evropě
Česká republika je první zemí, kde se toto zařízení a aplikace uvádí do provozu, protože společnost T-Mobile Czech Republic byla jedním z partnerů při jeho vývoji. Za 18 měsíců zde bylo vyvinuto řešení, které nedokázaly vyvinout největší automobilky světa. Po ČR budou následovat Německo, Slovensko a Maďarsko.
 
Řešení stojí standardně 2599 Kč s tarifem za 75 Kč měsíčně. Novinku lze získat i na splátky. V předplacené sadě stojí Zařízení 3499 Kč včetně ročního provozu (roční paušál 900 Kč + cena Zařízení 2599 Kč).  Po roce od aktivace je potřeba kredit dobít. O blížícím se termínu odečtu je zákazník informován předem formou SMS na kontaktní telefonní číslo zadané při registraci do aplikace. Součástí tarifu je pravidelně (měsíčně) se obnovující a pro tuto službu naprosto dostačující datový limit 50 MB, který pokrývá datovou spotřebu SIM doma i v EU.
 
Co uživatel získá?
Nabízené služby vycházejí z platformy Mojio, ale je možné aplikovat i další služby včetně servisních. Mojio analyzuje stav automobilu. Získaná data poté interpretuje a poskytuje tak velmi cenné informace. Shromažďuje například údaje, které umožňují vyhodnotit klíčové parametry chování řidičů. Obohacením těchto dat získané informace uvádí do kontextu a poskytuje tak lepší uživatelskou zkušenost.
 
Majitel vozu se přes aplikaci Motion dozví například o stavu a poloze svého auta (i prostřednictvím Google street view), o překročení rychlosti, o tom, že do jeho zaparkovaného vozu někdo naboural, o odtahu či stavu autobaterie. Majitel může exportovat knihu jízd, sdílet polohu automobilu, sledovat statistiku – počet ujetých km, dobu jízdy, průměrnou rychlost, výjezd z nastavené oblasti a mnohé další užitečné informace.
 
Operátor plánuje další vývoj tohoto zařízení. Časem se v aplikaci budou ukazovat například i informace o stylu jízdy, stavu paliva, SOS alert (notifikace v případě nehody) či Wi-Fi a další. Všechny nové funkce budu pro stávající zákazníky k dispozici automaticky. Platforma, na které aplikace běží, je i nadále otevřená. Operátor oslovil české vývojáře v rámci T-Mobile hackathonu, aby vymysleli další aplikace rozvíjející koncept Chytrého auta. Akce se uskuteční první prosincový víkend.
 
Řekli nám při představení
„Udělali jsme první velký krok v digitálním světě, který umožní našim zákazníkům propojit jejich vůz s mobilním telefonem,“ uvedl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.
 
Senior Vice President  B2C Commercial Excellence Europe Deutsche Telekom, Attila Keszég, doplnil: „S tímto inteligentním DT řešením oslovíme 270 milionů uživatelů starších vozů v Evropě. Stavíme na skvělých výsledcích TMCZ v oblasti vývoje propojených automobilů, DT Mojio Motion a jejich partnerů (např. eParkomat). TMCZ je první zemí a my bychom rádi umožnili všem ostatním ve skupině DT v EU využívat stejné služby.”
 
Kenny Hawk, generální ředitel kanadsko-americké společnosti Mojio, která ve spolupráci s Českou republikou rok aplikaci pro skupinu DT vyvíjela, dodal: „V České republice jsme našli nesmírně chytré lidi, schopné pracovat velmi rychle. Jsme neobyčejně rádi, že ve spolupráci s naším partnerem, společností T-Mobile Czech Republic, můžeme v Evropě spustit platformu Mojio pro chytré automobily.  Společně tak budeme řidičům pomáhat v lepším zabezpečení a připravenosti jejich vozů nejen pro jejich blízké, ale třeba i zaměstnance. Zároveň může pomoci ušetřit náklady a předcházet nepříjemným situacím, které s provozem auta souvisí. Lidé toho o svých autech vědí velmi málo, takže pokud vše uděláme správně, mohou díky nám ušetřit spoustu peněz.”