name | autoweek.cz

Bonett největším prodejcem CNG

Bonett největším prodejcem CNG

28.03.2017 | Vladimír Rybecký | Trendy

Bonett obhájil v roce 2016 pozici největšího prodejce CNG a má největší síť plnicích stanic v České republice. Tuto síť posílí o 10 nových CNG stanic u hypermarketů Makro/Metro Cash & Carry.
Společnost Bonett Gas Investment má za sebou další velmi úspěšný rok. Podařilo se jí opět obhájit pozici největšího prodejce CNG pro dopravu v České republice. Prodala 7,5 milionu m3 stlačeného zemního plynu, což představuje meziroční navýšení o téměř 13 %.
 
„Přestože stlačenému zemnímu plynu celý rok konkurovaly nízké ceny klasických paliv, jak ukazují nejen naše výsledky, obliba CNG stále roste, a to nejen mezi firmami,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva společnosti Bonett Gas Investment.
 
K dalšímu rekordnímu roku přispělo i neustálé budování vlastní sítě plnicích stanic. Letos chce Bonett proinvestovat dalších až 150 milionů korun, které půjdou jak na výstavbu nových stanic, tak na posílení a modernizaci těch stávajících.
 
„Otevřeli jsme další nové stanice. Ke konci roku 2016 jsme jich provozovali 24 a na konci roku 2017 bychom jich chtěli mít 40. Předpokládáme prodej směřující k 10 milionům m3 zemního plynu z našich Bonett CNG stanic. Další nové stanice jsme otevřeli na stanicích OMV v Havlíčkově Brodu, Shell v Hodoníně a nově investujeme CNG stanice v síti hypermarketů Marko/Metro. Zvažujeme i vybudování vlastního LNG projektu a velké výroby biometanu jako zdroje obnovitelného zemního plynu,“ vypočítává Václav Holovčák.
 
Bonett se na celkové spotřebě CNG v České republice, která v roce 2016 dosáhla rekordních téměř 60 milionů m3, podílel 13 %, což je nejvíc ze všech subjektů, které operují se CNG v dopravě.
 
„V letošním roce očekáváme růst trhu o dalších až 30 %. Naše společnost podporuje růst spotřeby systémem speciálních slev pro obce a stát, případně pro další uživatele CNG. Tato podpora by měla pomoci trh dále rozhýbat,“ poodhaluje další plány Václav Holovčák.
 
K rostoucí spotřebě CNG přispívá nejen neustále rostoucí počet osobních automobilů na CNG, kterých u nás aktuálně jezdí kolem 15 000, a ročně přibývá více než 1% nových aut, ale také velké množství dotačně podporovaných autobusů. Jejich počet se za poslední dva roky zdvojnásobil, v 50 českých městech jezdí v současnosti víc než tisíc plynových autobusů. „Skoro polovina z nich je plněna na technologiích dodaných naší skupinou. V Ostravě a v Brně jsme vybudovali stanice s výkonem každá okolo 4 000 kubíků plynu za hodinu, což z nich dělá dvě největší CNG stanice ve střední Evropě. Každá z nich plní přes denně 100 autobusů,“ říká Václav Holovčák.
 
Tři největší prodejci CNG s uvedením počtu plnicích stanic v ČR
Pořadí Prodejci CNG v ČR Počet CNG stanic v ČR
1. Bonett Gas Investment 24
2. innogy Energo 21
3. E.ON Energie 19
Zdroj: Český plynárenský svaz