name | autoweek.cz

Škoda Connect s hlasovým asistentem Alexa

Škoda Connect s hlasovým asistentem Alexa

02.05.2018 | Vladimír Rybecký | Trendy

Na autosalonu v Ženevě Škoda Auto slíbila, že její vozy budou již brzy vybaveny hlasovým asistentem Alexa Škoda Connect Skill. Nyní se tento systém stal dostupným pro vozy vybavené službou Škoda Connect v Německu a Velké Británii.
Škoda Auto integrovala funkci Alexa společnosti Amazon do vozů se službou Škoda Connect. Alexa je inteligentní hlasový ovládací systém, který umožňuji uživateli pokládat jeho autu dotazy přímo z obývacího pokoje. Majitelé vozů Škoda v Německu a Velké Británii tedy mohou díky integraci zkušební Beta-verze systému Škoda Connect s virtuálním osobním asistentem Alexa zkontrolovat stav svého vozu na dálku. Technologie funguje ve všech zařízeních vybavených službou Alexa Voice Services a umožňuje majitelům komunikovat s jejich vozidly na zcela nové úrovni.
 
Pro aktivaci je třeba, aby si majitelé zařízení Alexa aktualizovali novou funkci Škoda Connect, která zařízení umožňuje komunikovat s vozem. Po instalaci prostřednictvím aktivního účtu Amazon a propojení s účtem Škoda Connect majitele vozu získává Alexa přístup k informacím v reálném čase a na požádání je předá majiteli. Od uvedení do provozu má Alexa přístup k 12 různým parametrům, které se týkají stavu vozu, s možností přidání dalších funkcí v budoucnosti.
 
Jednoduchým dotazem přes zařízení vybavené službou Alexa mohou majitelé získat informace o mnoha aspektech svého vozu od aktuální úrovně paliva až po průměrnou rychlost poslední cesty. Majitelé mohou také zkontrolovat, zda nenechali rozsvícená světla a dokonce požádat Alexu, aby jim připomněla, kde zaparkovali. K použití majitelé pouze potřebují probudit Alexu a položit otázku. Pokud tedy majitel chce vědět, zda jeho další cesta vyžaduje návštěvu čerpací stanice, může se zeptat: „Alexo, požádejte Škodu o to, jak daleko mohu dojet se současným stavem paliva.“ Alexa poté zkontroluje stav paliva v autě a okamžitě odpoví o jeho úrovni paliva a průměrné spotřebě vozidla.
 
Škoda Connect je k dispozici v modelech Fabia, Rapid, Octavia, Karoq, Superb a Kodiaq. Sestává ze tří základních služeb: Infotainment Online, Care Connect a nouzové volání. Služba Care Connect poskytuje majitelům vzdálený přístup k jejich vozidlu kdykoli jsou od něho vzdáleni. Díky nové integraci s Alexou nyní mohou majitelé získat informace o svém autě dotazem hlasem i prostřednictvím aplikace pro smartphone.
 
Alexa je virtuální osobní asistent vyvinutý společností Amazon a spuštěný v roce 2015. Díky hlasové interakci dokáže spravovat řadu každodenních úkolů včetně přehrávání hudby a online nakupování. Může být také využíván pro přístup k informacím v reálném čase, jako jsou zprávy, sportovní výsledky, informace o počasí a provozní podmínky. Má také schopnost řídit inteligentní zařízení jako systém domácí automatizace. Česká republika patří mezi 38 zemí, v nichž je služba virtuálního asistenta Alexa dostupná (od 5. 12. 2017), ovšem hlasová komunikace je zatím k dispozici jen v angličtině, němčině a japonštině.