name | autoweek.cz

Nissan jde s Ariyou novým směrem

Nissan jde s Ariyou novým směrem

25.10.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Nissan se ubírá novým směrem, který na 46. autosalonu v Tokiu reprezentuje koncept elektricky poháněného crossoveru Ariya.
Nissan Ariya je crossover se dvěma trakčními elektromotory. Jeho design vyjadřuje nové směřování stylu značky. Scénu na autosalonu sdílí s elektrickým konceptem IMk pro městské dojíždění, který Nissan představil nedávno. Obě vozidla jsou základními kameny nové vize společnosti Nissan o elektrifikované identitě značky.
 
V interiéru Nissan, stejně jako mnoho jiných automobilek, usiluje o přeměnu prostoru pro cestující v salonek. Ve voze Ariya jsou jedinými ručně ovládanými prvky jsou tlačítka start/stop, pro ovládání 12,3“ displeje a ovládání klimatizace.
 
Elektrický crossover Ariya je oficiálně označován jako koncepční vůz, ale poskytuje velmi konkrétní pohled na budoucí sériově vyráběný model, který se v prodeji očekává za dva roky. Nissan neuvedl žádné podrobnosti o technice dvoumotorového pohonu, nicméně již předem bylo prozrazeno, že vůz postavený na nové platformě pro elektrické pohony aliance Renault-Nissan-Mitsubishi nabídne dojezd téměř 500 km. Ve své prezentaci Nissan uvedl, že vůz bude při dobíjení využívat funkce V2G nebo V2B (komunikace Vehicle to Grid nebo Vehicle to Building, tedy mezi vozidlem a sítí resp. mezi vozidlem a budovou). Pětimístný vůz vychází z konceptu IMx, představeného na konci roku 2017. Ten byl popisován jako „pohled do budoucnosti strategie Nissan Intelligent Mobility“. Jeho klíčovým prvkem byla například nová verze systému ProPilot, která umožňuje poloautomatický provoz vozidla. Nissan potvrdil instalaci systému ProPilot 2.0 v konceptu Ariya s úmyslem v budoucnu bezdrátově aktualizovat software ve voze.
 
Plně elektrický crossover vytvořený konceptu Ariya na bázi má být jedním z osmi elektricky poháněných modelů, které Nissan plánuje do roku 2022 nabízet po celém světě.
 
Podle zpráv z médií bude vůz založen na nové platformě Renault-Nissan-Mitsubishi, která byla poprvé zmíněna v polovině roku 2018.