name | autoweek.cz

VW ID.3 se potýká s „masivními problémy se softwarem“

VW ID.3 se potýká s „masivními problémy se softwarem“

27.12.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Už za necelých šest měsíců se má k prvním zákazníkům vydat Volkswagen ID.3, který odstartuje elektrickou ofenzívu největší evropské automobilky. Kompaktní elektromobil se už vyrábí od začátku listopadu, ale podle německých médií vývojáři stále bojují „s masivními problémy se softwarem“.
Podle informací renomovaného Manager Magazinu se bude ID.3 ještě několik měsíců vyrábět bez kompletní softwarové architektury. Vyrobené vozy budou podle zákulisních informací z automobilky zaparkovány na speciálně pronajatých parkovištích. Na jaře mají servisní týmy s mobilními počítačovými stanicemi nainstalovat nový software pro prvních 10 000 vozů ID.3. Druhá vlna se plánuje na polovinu května.
 
Podle Manager Magazinu by mělo být dodatečně upraveno více než 20 000 ID.3. Teprve poté bude možné do nového vozu s elektrickým pohonem nainstalovat pomocí nejnovější software prostřednictvím bezdrátových aktualizací (Over-the-Air Updates).
 
ID.3 je první model využívající modulární platformu pro elektricky poháněné automobily MEB. Kromě jednotky s akumulátory se tato platforma zaměřuje na digitalizaci, konektivitu a novou elektronickou architekturu. U posledně jmenovaných je třeba nainstalovat pouze pět místo 100 řídicích jednotek.
 
Generální ředitel společnosti Volkswagen Herbert Diess chce kromě platformy MEB jiným automobilkám prodávat také novou softwarovou architekturu vyvinutou pro přicházející elektricky poháněná vozidla. Pro jednotku Car Software Org, vytvořenou za tímto účelem, skupina VW hledá externí partnery. Po zastavení vyjednávání se společností Bosch je nyní favoritem společnost Continental.