name | autoweek.cz

Škoda dává akumulátorům druhý život

Škoda dává akumulátorům druhý život

18.05.2021 | Vladimír Rybecký | Autoservis

Škoda pro své prodejce vyrábí systémy pro skladování elektrické energie ze starých už nepoužívaných trakčních akumulátorů elektromobilů. Druhý životní cyklus akumulátorů snižuje uhlíkovou stopu.
Pro snížení snížily emisí CO2 při zajišťování elektrické energie Škoda Auto používá k druhému použití nepoužívané trakční akumulátory z elektrických vozidel a plug-in hybridů. Chytré energetické úložiště s použitými akumulátory z vozidel řady Škoda iV, vyráběné ve spolupráci se společností IBG Česko, pojme trvale udržitelnou elektřinu, například z fotovoltaických systémů prodejců. Prodejci vozů značky Škoda ji mohou využít například k flexibilnímu a rychlému nabíjení elektromobilů ale také k osvětlení a klimatizaci prodejny nebo servisu.
 
Po dokončení úspěšného pilotního projektu v Praze jsou nyní inovativní systémy skladování energie k dispozici prodejním partnerům Škoda. Podle automobilky již bylo na systém energetického úložiště přijato 160 objednávek od prodejců v České republice, Německu, Nizozemsku a na Slovensku. V nadcházejících letech by mohlo vzniknout více než 4000 těchto inovativních zdrojů energie.
 
Úložiště energie je individuálně škálovatelné a použité akumulátory lze v případě potřeby v několika jednoduchých krocích vyměnit. Zařízení na skladování energie pojme až 20 13 kWh akumulátorů z plug-in hybridních modelů Superb iV a Octavia iV nebo pět 82 kWh akumulátorů z vozu Enyaq iV. Celkově může mít ​​systém kapacitu až 328 kWh, což znamená, že je možné jím zásobovat i rychlonabíjecí stanice s výkonem až 150 kW. Pro první vyrobené úložné systémy se používají akumulátory z testovacích a předsériových vozidel. Později takto získají druhý životní cyklus také akumulátory ze sériové produkce.
 
Zkušenosti, získané v rámci pilotního projektu, ukazují, že kapacita akumulátorů ve stacionárních skladovacích systémech klesá přibližně o 2 % ročně. To prodlužuje životnost akumulátorů až na 15 let. Na konci tohoto druhého životního cyklu pošle Škoda akumulátory do kontrolovaného procesu recyklace. Získané suroviny se poté použijí k výrobě nových akumulátorů.