name | autoweek.cz

Šéf VW Diess tvrdí: Elektromobilita je jediná cesta

Šéf VW Diess tvrdí: Elektromobilita je jediná cesta

18.07.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Generální ředitel společnosti Volkswagen Herbert Diess spojuje budoucnost největšího evropského výrobce automobilů s elektricky poháněnými vozidly. Domnívá se, že debata o alternativních palivech a vodíku pro palivové články je chybná.
„Elektromobilita je jediný způsob, jak rychle a efektivně snížit emise CO2 z individuální mobility. Diskutováním o dalších možnostech, které v příštím desetiletí určitě nebudou k dispozici, jen mateme spotřebitele. Fyzika, ekonomická účinnost a, mimochodem, také věda, mluví proti tomu. To nikomu nepomůže. Vyžadují se jasná sdělení od společností a politiků, všechno ostatní ještě více oddaluje ochranu klimatu,“ uvedl Herbert Diess pro německé novináře.
 
„Pro automobily je elektrický pohon jediným řešením. Můžete pokračovali v práci na syntetických palivech a palivových článcích, jako to děláme ve skupině VW. Ale pro silniční provoz je to obecně nesmysl. Jedná se o velmi jednoduchý výpočet: k výrobě elektrické energie musíme používat slunce a vítr. Při elektromobilitě z toho 75 % dorazí do automobilu. Pokud ale musíte nejprve přeměnit energii na vodík, pak je to jen maximálně 25 %. Na tom se nic nezmění, protože to je čistá fyzika. U palivových článků potřebujete třikrát silnější vítr než u vozidel s akumulátory a u syntetických paliv ještě dvakrát tolik - šestkrát silnější než u čistě elektricky poháněných vozidel s akumulátory,“ řekl šéf Volkswagenu.
 
Šéf Volkswagenu také zdůraznil, že elektromobilita má smysl pouze tam, kde je dostatek „zelené“ elektřiny. Nemyslí si, že by mělo smysl elektrifikovat Latinskou Ameriku a části Číny, kde je velké množství elektřiny získávané spalováním uhlí.