name | autoweek.cz

Cupra Tavascan Extreme E Concept

Cupra Tavascan Extreme E Concept

09.10.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Koncepční vůz značky Cupra kombinuje maximální elektrické výkony s jedinečným designem. Studie Cupra Tavascan Extreme E Concept je vyrobena z trvale udržitelných materiálů a dílů z 3D tiskáren. Naznačuje design budoucího sériově vyráběného SUV značky Cupra s elektrickým pohonem.
Studie Cupra Tavascan Extreme E Concept odhaluje designový styl budoucího sériově vyráběného plně elektricky poháněného SUV, s jehož uvedením na trh se počítá v roce 2024. Cupra Tavascan Extreme E Concept reprezentuje charakter značky a současně se připravuje pro nadcházející éru elektrického motoristického sportu.
 
Tavascan Extreme E Concept vizuálně vychází ze závodního vozu Abt-Cupra Odyssey 21 Extreme E pro šampionát elektrických buggy Extreme E, ale byl dále rozvíjen zejména na přídi a zádi. Nový koncept se však ubírá úplně jiným směrem než crossover představený v roce 2019. Zaujme trojúhelníkovými světlomety, které jsou snadno rozpoznatelné za světla i za tmy, ve spojení s přídí ve tvaru písmene V a siluetou kupé, jež vyvolává pocit rychlosti. Tým věnoval mimořádnou pozornost tvarovému řešení jednotlivých ploch. Některé díly byly vyrobeny aditivní metodou a na 3D tiskárnách je lze duplikovat za pouhých šest hodin.
 
Cupra Tavascan Extreme E Concept přináší nejen nové tvarové řešení, ale také specifické barvy a grafické prvky s detaily v odstínu mědi, parametrickými texturami a dynamickými liniemi. Speciální povrchová vrstva na logu Cupra vytváří pozoruhodný 3D efekt.
 
Značka Cupra si klade za cíl stát se do roku 2030 plně elektrickou, zatímco mateřská značka Seat bude i nadále nabízet spalovací motory a hybridy. Mezitím Cupra v německém závodě Volkswagenu ve Cvikově zahájila výrobu svého prvního plně elektrického modelu Born, který vychází ze studie Seat El Born.