name | autoweek.cz

Citroën C5 X - tři v jednom

Citroën C5 X - tři v jednom

20.05.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Citroën se po pěti letech vrací do segmentu vozů vyšší třídy s modelem, který není snadné zařadit. Nový vrchol nabídky C5 X nese všechny charakteristické rysy velkých vozů značky Citroën a plně odpovídá filosofii kladoucí důraz na komfort.
Citroën C5 X je komfortní crossover spojující znaky velkého sedanu a kombi s prvky designu ve stylu SUV. Při délce 4805 mm s rozvorem náprav 2785 mm vytváří velký vnitřní prostor i na zadních sedadlech. Profil vozu lze nejlépe charakterizovat jako velký hatchback se zvýšenou světlou výškou 194 mm, ale toto označení se marketingovým pracovníkům Citroënu nezdá dost důstojné.
 
Kvalita a pohodlí
Jak je u Citroënu tradicí, jde o automobil, který svým charakterem vybočuje z řady a skutečně nabízí to nejlepší ze tří typů karoserie. Přitom ale nejde o řešení, které by svým vzhledem provokovalo a budilo rozpaky. Netradiční vzhled velkého vozu podtrhují velká 19“ kola, typické LED světlomety ve tvaru písmene V vpředu i vzadu a dvojitý zadní spoiler na zádi.
 
V prostorném interiéru jsou cestující obklopeni kvalitními, precizně zpracovanými materiály. Příznivý dojem podtrhuje výtečně odhlučnění a ozvučení. Pohodlí umocňují sedadla nové generace Advanced Comfort.
 
Rozšířený head-up displej s širokými možnostmi personalizace je jedním z nejlepších na trhu. Centrální dotykový displej lze naprogramovat podle individuálních přání zákazníka s využitím widgetů v infosystému My Citroën Drive Plus. Nejdůležitější ovládací prvky ale stále mají i haptická tlačítka.
 
Pohodlí i pro dlouhé cesty
Vůz byl vytvořen na platformě EMP2. Vzhledem k umístění akumulátoru mezi zadními koly je i u plug-in hybridní verze použita zadní vlečená náprava se zkrutnou příčkou. V tom se C5 X liší od modelu C5 Aircross, byť používá stejný systém plug-in hybridního pohonu, ovšem s jiným uloženým akumulátoru. Proto také u tohoto modelu nelze použít pohon všech kol. Zavazadlový prostor má objem 545 l resp. až 1650 l, u plug-in hybridní verze to je 485 l/1580 l.
 
Spolu se sedadly Advanced Comfort eliminuje nerovnosti cest stejnojmenné odpružení. V plug-in verzi je použit aktivní podvozek, který kombinuje aktivní pérování s tlumiči s hydraulickými dorazy s adaptivním podvozkem, měnícím charakteristiku každého tlumiče individuálně v reálném čase pro zajištění nadstandardního jízdního komfortu i na hrbolatých silnicích. V závislosti na jízdním režimu (Comfort, Eco, Electric nebo Sport) se odpovídajícím způsobem přizpůsobí chování odpružení.
 
Dobrý dojem dělá 360° kamera parkovacího asistentu s vysokým rozlišením. Ve vyšších výbavových liniích se přidává Highway Driver Assist pro poloautonomní jízdu.
 
Jen na benzin a plug-in hybrid
Do prodeje C5 X přichází s nabídkou tří pohonných jednotek. Především pro ty, kteří hledají daňové zvýhodnění menšího objemu a nižšího výkonu je zde zážehový tříválec Pure Tech 130 1,2 l/96 kW (130 k). Střed nabídky představuje čtyřválec Pure Tech 180 1,6 l/132 kW (180 k).
 
Vrcholná verze, u níž se také předpokládá největší zájem kupujících, je Plug-in Hybrid 225 se stejným čtyřválcem Pure Tech 1,6 l/132 kW (180 k). Poskytuje největší výkon systému 166 kW (225 k), maximum točivého momentu 360 N.m a s čistě elektrický dojezd 60 km. Plug-in Hybrid umožňuje volbu ze čtyř režimů - čistě elektrický s normálním režimem podvozku a aktivního pérování, hybridní, kombinující spalovací motor s elektromotorem při normálním nastavení podvozku, komfortní, přidávající ke kombinaci obou motorů komfortní režim pérování, a sportovní, využívající oba motory pro maximalizaci dynamiky.
 
Vůz se vyrábí v Šanghaji. I základní verze C5 X přichází k zákazníkům dobře vybavená. Akční cenová nabídka začíná na 795 000 Kč za verzi 1,2 PureTech 130 EAT8 Feel, u plug in hybridní verze to je 1 095 000 Kč za verzi Plug-In Hybrid 225 ë-EAT8 Feel Pack. Citroën při prodeji tohoto vozu sází především na výhodné sazby operativního leasingu. Očekává se nadpoloviční prodej plug-in hybridní verze a vyšších výbavových stupňů Shine a Shine Pack. Značková záruka je prodloužená na 5 let/120 000 km.