name | autoweek.cz

Elektrický Mercedes ujel 1202 km

Elektrický Mercedes ujel 1202 km

27.06.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Mercedes s elektricky poháněným konceptem Vision EQXX ustanovil nový rekord dojezdu když ujel 1202 km na jedno nabití akumulátoru.
Po jízdě ze Stuttgartu do Cassis ve Francii v dubnu 2022, kdy ujel 1008 km posunul výzkumný vůz Vision EQXX v červnu 2022 rekordní hodnotu ještě dál když absolvoval cestu ze Stuttgartu do Silverstone ve Velké Británii dlouhou přes 1200 km.
 
Hodně věcí bylo tentokrát jinak - například profil trasy. První cesta vedla přes Alpy a zahrnovala náročné úseky na spotřebu energie a rekuperaci. Při druhé cestě tomu tak nebylo. Navíc nemohla být řeč ani o nízké teplotě - letní teploty až 30 °C spolu se zvýšenou hustotou dopravy v okolí Stuttgartu a na jihovýchodě Anglie představovaly největší problém této cesty a daly vyniknout inovativnímu termomanagementu vozu Vision EQXX. Elektrický pohon díky své obzvláště vysoké účinnosti vytváří jen minimální odpadní teplo. To přispívá k tomu, že systém řízení teploty je velmi malý a lehký. Důmyslná souhra činnosti vzduchových klapek, ventilů chladicí kapaliny a čerpadel zajišťuje, že elektrická pohonná jednotka udržuje vysoce účinnou teplotní rovnováhu s minimální spotřebou energie.
 
Vozidlo, které dokáže jet rychlostí až 140 km/h, jelo průměrnou rychlostí 83 km/h a spotřebovalo v průměru 8,3 kWh/100 km. Čistá doba dvoudenní jízdy byla 14,5 hodiny.