name | autoweek.cz

Volvo vybuduje na Slovensku továrnu na elektromobily

Volvo vybuduje na Slovensku továrnu na elektromobily

01.07.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Automobilka Volvo Cars se chystá postavit třetí výrobní závod v Evropě aby uspokojila poptávku zákazníků po elektricky poháněných automobilech.
Nová továrna společnosti Volvo Cars, kontrolované čínským holdingem Geely, se bude nacházet ve východním Slovensku, poblíž Košic. Půjde o pátý závod na výrobu automobilů v zemi. Zahájení výstavby je plánováno na rok 2023, její vnitřní vybavení a výrobní linky budou instalovány v roce 2024. Sériová výroba má začít v roce 2026. Slovenská továrna doplní závody v belgickém Gentu a švídské Torslandě (Švédsko). Při výstavbě se počítá s investicí ve výši 1,2 miliardy eur, přičemž 20 % nákladů by mělo být financováno z vládních zdrojů.
 
Volvo Cars chce do poloviny desetiletí dosáhnout roční prodej 1,2 milionu vozů. Nový závod bude klimaticky neutrální, přičemž se bude zaměřovat výhradně na výrobu elektrických automobilů. To podpoří ambici společnosti Volvo Cars začít do roku 2030 vyrábět pouze čistě elektrická vozidla a do roku 2040 dosáhnout klimatické neutrality. Továrna je navržena na výrobu až 250 000 vozů ročně. Vybraná lokalita mimoto umožňuje případné budoucí rozšíření výrobního závodu.
 
„Nový výrobní závod automobilky Volvo Cars je pro nás důležitý, protože přispěje ke zlepšení sociální a ekonomické situace v regionu. Navíc bude vyrábět pouze elektrická vozidla, což slovenskému automobilovému průmyslu zajistí konkurenceschopnou perspektivu v nové ekologické sféře,“ uvedl slovenský premiér Eduard Heger.
 
Továrna v Košicích se po téměř 60 letech stane prvním novým evropským výrobním závodem automobilky Volvo Cars. Továrna Torslanda byla otevřena v roce 1964, načež následovalo o rok později otevření továrny v Gentu. Oba tyto výrobní závody zvládnou dohromady vyrobit až 600 000 vozů ročně.