name | autoweek.cz

Elektrický Passat je na cestě

Elektrický Passat je na cestě

23.06.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Volkswagen ID.Aero s plně elektrickým pohonem bude v roce 2023 uveden na trh v Číně. První elektricky poháněný sedan od VW bude oficiálně představen příští týden. Verze pro Evropu a Severní Ameriku se budou mírně lišit a bude představena příští rok.
Volkswagen 27. června ve 14:00 v digitální premiéře představí elektricky poháněný sedan ID.Aero. Ten by se ve druhé polovině roku 2023 měl v Číně stát elektricky poháněným nástupcem modelu Passat. Tento velký elektrický sedan byl očekáván už dlouho, protože Volkswagen již v roce 2018 představil 515 cm dlouhý koncept velkého elektrického sedanu ID.Vizzion.
 

Volkswagen ID.Aero vznikl na základě platformy MEB, používané pro celou rodinu modelů ID od kompaktního ID.3 přes SUV ID.4 a ID.5 a minivan ID.Buzz až po velký sedan ID.Aero. Po velkém sedanu by mělo následovat i kombi.
 
Použití platformy MEB ukazuje na nabídku se dvěma elektrickými architekturami: s jediným motorem umístěným vzadu a pohonem zadních kol nebo se dvěma motory - jedním vpředu a druhým vzadu - a pohonem všech kol. Ve špičkové úpravě má mít akumulátor s kapacitou kolem 120 kWh, což by umožnilo dojezd 700 km.
 
Vůz ID.Aero měl být představeno při autosalonu v Pekingu, ale ten byl odložen kvůli epidemii covidu, která v Číně opět propukla. Navzdory tomu se Volkswagen rozhodl zachovat prezentaci tohoto modelu, který je pro čínský trh velmi důležitý. Zejména proto, že převezme roli modelu Passat ve verzi sedan, protože nová generace Passatu, která dorazí v roce 2023 a bude k dispozici pouze v kombi. Jejím sourozencem bude nová generace Škody Superb. Oba vozy se budou vyrábět v Bratislavě.
 
Proměna od předváděcího vozu po sériový model, který by se nakonec mohl jmenovat ID.6 nebo ID.7, to nebude trvat dlouho, protože už ve druhé polovině roku 2023 se objeví u prodejců v Číně. Verze určená pro Evropu a Ameriku, která se bude vyrábět v německém Emdenu, se představí v roce 2023.