name | autoweek.cz

Koncern VW oceňuje vývoj společnosti Škoda Auto

Koncern VW oceňuje vývoj společnosti Škoda Auto

14.10.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Škoda Auto přebírá celosvětovou odpovědnost za globální platformu MQB-A0 koncernu Volkswagen. Globální platforma MQB A0 slouží jako základ pro vstupní modely koncernových značek Škoda a Volkswagen. K cílovým trhům patří Indie, Rusko, Afrika, země ASEAN a Latinské Ameriky.
Společnost Škoda Auto převzala s okamžitou platností odpovědnost za vývoj již existující globální platformy MQB-A0 koncernu Volkswagen. Na jejím základě budou koncernové značky Škoda a Volkswagen vyvíjet nové vstupní modely pro regiony s vysokým růstovým potenciálem, k nimž patří například Indie, Rusko, Afrika i země ASEAN a Latinské Ameriky.
 
Po platformě MQB-A0-IN, kterou společnost Škoda Auto speciálně upravila pro indický trh, nyní česká automobilka poprvé přebírá odpovědnost za globální platformu. Do realizace tohoto záměru Škoda Auto vkládá svou vysokou odbornost v oblasti vývoje, schopnost koordinace komplexních koncernových projektů a zkušenosti ze vstupních segmentů v jednotlivých regionech.
 
Globální platforma MQB-A0 se bude používat po celém světě a bude sloužit jako základ pro nové modely se spalovacími motory ve vstupních segmentech. Pozornost přitom bude zaměřena na Indii, Latinskou Ameriku, Rusko, Afriku a země Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Na těchto trzích se vstupním segmentům přikládá zásadní význam, zároveň skýtají další potenciál růstu.
 
Vysoká odbornost v oblasti vývoje
Koncern Volkswagen sází na vysokou odbornost společnosti Škoda Auto v oblasti vývoje i na dlouholeté zkušenosti ve vstupních segmentech, v nichž je cena významným faktorem. Česká automobilka již v koncernu Volkswagen zodpovídá za Indii, Rusko a severní Afriku.
 
Začátkem června byla v závodě Chakan v indické Púně zahájena sériová výroba modelu Škoda Kushaq. Jedná se o první sériový model na bázi modulární platformy MQB-A0-IN, kterou společnost Škoda Auto speciálně upravila pro indický trh. Tato platforma se bude používat i pro další modely značek Volkswagen a Škoda. Ve střednědobém horizontu se plánuje nabízet model Kushaq také na ostatních, rychle se rozvíjejících zemích. Druhý model, sedan Slavia, je již připraven a bude představen ještě letos.
 
Noví vysoce kvalifikovaní zaměstnanci
V souvislosti s odpovědností za globální platformu MQB-A0 bude česká automobilka potřebovat nové vysoce kvalifikované zaměstnance, zejména v oblasti technického vývoje. Někteří do tohoto projektu přejdou z jiných pozic, z větší části se však bude jednat o nově přijaté pracovníky.
 
Převzetím odpovědnosti za globální platformu MQB-A0 vytváří česká automobilka důležitý předpoklad pro to, aby v rámci své strategie „Next Level – Škoda Strategy 2030“ směřovala v dlouhodobém horizontu na pozici nejúspěšnějšího evropského výrobce automobilů na růstových trzích v Indii, Rusku a severní Africe.