name | autoweek.cz

Legendy 24 hodin Le Mans u Automobilistu

Legendy 24 hodin Le Mans u Automobilistu

31.05.2022 | Vladimír Rybecký | Auto archív

Nová kolekce NFT od Automobilist oživuje legendy závodu 24 hodin Le Mans. Dražba fine artu s názvem German Engineering startuje 1. června ve 22:00 a potrvá pouze 24 hodin.
Nejstarší a nejslavnější vytrvalostní automobilový závod na světě 24 hodin Le Mans vstupuje do své 90. sezóny. Český start-up Automobilist k této příležitosti připravil kolekci NFT na on-line tržišti s digitálním uměním Bitski nazvanou Legends of Le Mans Vol II. Její součástí je i jeden z nejklasičtějších velkoformátových obrazů s vítězem závodu v roce 1970 Porsche 917K.
 
Jubilejní 90. ročník 24 hodin Le Mans startuje v sobotu 11. června 2022. Zároveň uplyne 99 let od vůbec prvního závodu v roce 1923. Automobilist, který na svých uměleckých dílech oživuje klíčové momenty z historie i současnosti motorsportu, navazuje na vloni zveřejněnou kolekci NFT Legends of Le Mans.
 
Hlavní položkou na letošním seznamu digitálních uměleckých děl je fine art nazvaný German Engineering, Hollywood Ending. Vypráví příběh německého pilota Hanse Hermanna. Ten před závodem v roce 1970 slíbil manželce, že pokud zvítězí, okamžitě ukončí kariéru. Trochu při tom žertoval, ve třiačtyřiceti se ještě na důchod necítil. V posledních letech byl ale na okruzích svědkem několika tragických úmrtí. Když se mu v hustém dešti spolu s Richardem Attwoodem na trati v Le Mans za volantem Porsche 917K podařilo opravdu získat největší vítězství kariéry, rozhodl se, že slib dodrží. Pro Porsche to bylo historicky první vítězství. V dalších letech jich německá značka v Le Mans přidala ještě 18 a stala se historicky nejúspěšnějším výrobcem.
 
Do aukce na online tržišti s digitálním uměním Bitski míří pouze jeden kus tohoto fine artu, na jehož tvorbě tým kolem kreativního šéfa Automobilist Jana Rambouska pracoval několik tisíc hodin. Dražba startuje 1. června ve 22:00 a potrvá pouze 24 hodin. Vyvolávací cena je 2000 dolarů (asi 46 000 Kč). Výherce kromě NFT získá i tištěný fine art s podpisem samotného Hanse Hermanna.
 
Kolekce NFT Legends of Le Mans Vol II., která je na Bitski dostupná od pondělí 30. května od 17:00, obsahuje tři postery s Porsche 917K v designu Salzburg a Martini a Fordem GT40 a tři pohyblivé digitální modely těchto aut, tzv. turnarounds. Jejich cena se pohybuje od 150 do 750 dolarů.
 
„Devadesát devět let, to je opravdu dlouhý seznam vozů, pilotů a příběhů, které se odehrály na okruhu v Le Mans. Jsme hrdí na to, že kromě oficiálního obchodu 24H Le Mans Print Store můžeme každoročně představit i další digitální produkty týkající se tohoto výjimečného závodu,“ říká Pavel Turek, partner a spoluzakladatel Automobilist.