name | autoweek.cz

Českobudějovický závod Bosch oslavil 30 let

Českobudějovický závod Bosch oslavil 30 let

23.06.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Závod Bosch v Českých Budějovicích oslavil výročí 30 let od založení společnosti Robert Bosch, spol. s r.o. Den otevřených dveří v závodě a festival na náměstí navštívily tisíce lidí.

V roce 2022 slaví společnost Robert Bosch, spol. s r.o. v Českých Budějovicích 30 let od svého založení. Závod byl založen 1. 5. 1992 jako joint venture společností Robert Bosch GmBH a Motor Jikov. V roce 1995 se společnost Bosch stala jediným vlastníkem společnosti. Společnost se zabývá výrobou a vývojem dílů a systémů pro osobní a nákladní automobily. Během uplynulých 30 let se společnost posunula od ryze strojírensky zaměřené výroby k modernímu komplexu.
 
„V roce 2022 se u nás propojuje excelentní výrobní know-how se špičkovými znalostmi v oblasti vývoje, digitalizace a IT. A na prvním místě jsou zaměstnanci. A zejména jim patří náš velký dík za všechny úspěchy, kterých jsme dosáhli,“ řekl obchodní ředitel a jednatel společnosti Ing. Milan Šlachta.
 
Brány budějovického závodu se po pěti letech se znovu otevřely veřejnosti. Navštívit jej přišlo 3500 lidí. Návštěvníci dne otevřených dveří si mohli prohlédnout prostory výroby i vývoje a ukázku nejmodernějších technologií - auto na vodíkový pohon, vodíkový palivový článek, autonomní vozidlo atd.
 
Na své si přišly i děti - v prostorách závodu na ně čekaly například skákací hrady, hasičské vozidlo a další atrakce. 
 
Festival na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. zahájila svým vystoupením Anna K. a během večera vystoupili Heband, Jan Smigmator a Brass Avenue. Oslavy vyvrcholily skvělým koncertem kapely Rybičky 48. Během odpoledne diváky několikrát pobavil Petr Pilát se svou FMX show a Martin Macík vyprávěl o jízdě při Rallye Dakar.
 
Bosch v Českých Budějovicích rozdělil mezi neziskové organizace jeden milion korun. Centrum Arpida, Centrum Bazalka, Diecézní charita České Budějovice a Jihočeské divadlo si odnesli šeky s darem ve výši 250 000 Kč.
 
Hlavní výrobní program závodu s více než 3500 zaměstnanci v současnosti tvoří zejména moduly DNOX (zařízení pro redukci emisí oxidu dusíku ve výfukových plynech) a nádržové palivové moduly, dále plynové pedály, sací moduly, víceúčelové aktuátory a škrtící klapky. V letošním roce se přidaly nově také diagnostické moduly netěsnosti nádrže. Jejich odběrateli jsou téměř všechny významné evropské, některé japonské, asijské a jihoamerické automobilky.
 
Přes 700 zaměstnanců oddělení vývoje se podílí na nejmodernějších projektech, přičemž do budoucna se společnost zaměřuje zejména na vodíkové technologie. Závod nabízí rovněž špičkové služby v oblasti testování a disponuje cennými technologickými kompetencemi, například v oblasti stříkání plastů. Rovněž zaujímá pevnou pozici v rámci divize Powertrain Solutions skupiny Bosch. V loňském roce převzal zodpovědnost za digitalizaci interních výrobních a logistických procesů a bude tak řídit digitální transformaci ve všech závodech divize po celém světě
 
V loňském roce společnost dosáhla obrat 17,7 miliardy Kč a do staveb a zařízení investovala přes 850 milionů Kč.
 
Společnost se stabilně umísťuje na předních příčkách v anketě Zaměstnavatel regionu a svým zaměstnancům nabízí řadu benefitů.