name | autoweek.cz

ČEZ má už 400 stojanů pro elektromobily

ČEZ má už 400 stojanů pro elektromobily

14.06.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Největší česká sít veřejných dobíjecích stanic pro elektroauta ČEZ letos cílí na více než 100 nově zprovozněných stojanů. Se 400 stanicemi je její síť rozsahem srovnatelná s většími řetězci benzinových čerpadel. Celá síť může v jednu chvíli obsloužit až 800 elektromobilů.
Cestování po České republice je pro elektricky poháněná auta stále jednodušší a pohodlnější. Pomáhá tomu i největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů provozovaná energetickou společností ČEZ. Jubilejní 400. zprovozněný stojan, který vyrostl na parkovišti obchodního centra POP Airport v Tuchoměřicích u Prahy, slavnostně uvedli do provozu ministr dopravy Martin Kupka a místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Polovina sítě vznikla díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, zbytek postavil ČEZ z vlastních prostředků.
 
ČEZ si v rámci loni ohlášené vize Čistá Energie Zítřka vytyčil dosažení hranice 800 provozovaných stojanů do roku 2025. Letos očekává prolomení hranice 4 milionů kWh odebrané energie. Vstříc poptávce po zkrácení časů dobíjení vyšel loni zahájenou výstavbou stanic o výkonech od 150 do 180 kW. Pět takových stojanů už funguje u dálnice D1.
 
Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 26 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti města se 60 000 obyvateli. U každého ze stojanů ČEZ mohou v jednu chvíli doplňovat energii dva elektromobily. Více než 80 % sítě ČEZ tvoří dnes stojany o výkonu 50 kW.
 
„Rychlé rozšiřování dobíjecích bodů pro elektromobility je jednou z nutných podmínek pro transformaci celého českého autoprůmyslu. V příštích letech očekáváme přírůstky čistých elektromobilů v řádu až desítek tisíc. Vzhledem k tomu, že elektromobilita je globálním trendem a naše republika je tranzitní zemí, musíme být připraveni na další růst zájmu o veřejné dobíjení. Poroste význam lokalit jako této u pražského letiště, které naráz zvládnou obsloužit více vozů. Ministerstvo dopravy dosud podpořilo výstavbu více než 2000 dobíjecích bodů z toho 500 rychlodobíjecích, z nichž část je ještě ve výstavbě. V příštích letech chceme investice do nabíjecí infrastruktury ještě znásobit, a to až na úroveň 6 miliard, přičemž podpora bude směřovat jak na rychlodobíjecí infrastrukturu podél dálniční sítě tak i na tzv. rezidenční dobíjení ve městech,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.