name | autoweek.cz

Evropa by neměla být řízena kulturou omezení

Evropa by neměla být řízena kulturou omezení

23.06.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Před blížícím se přezkoumáním norem CO2 pro automobily a užitková vozidla president Asociace evropských výrobců automobilů ACEA Oliver Zipse varoval, že nová, zelená Evropa by neměla být řízena kulturou zákazů a omezení.
Ve svém projevu na akci Politico Live se Oliver Zipse, který je generálním ředitelem BMW, zeptal: „Jaký obrázek vám vytane na mysli, když si představíte Evropu v letech 2030, 2040 a 2050? Je nová zelená Evropa poháněna kulturou zákazů a omezení, nebo je stimulována inovacemi a konkurenceschopností?“
 
„Transformace odvětví mobility probíhá tady a teď. Automobilový průmysl plně přispěje k cíli uhlíkově neutrální Evropy v roce 2050 - v technologicky neutrálním i holistickém přístupu. A za správných podmínek jsme pro rok 2030 otevřeni ještě vyšším cílům snižování CO2,“ uvedl Zipse.
 
To však závisí na dostatečném počtu nabíjecích míst a stanic na doplňování vodíku v celé EU. ACEA proto naléhavě žádá Evropskou komisi, aby využila příležitosti připravované směrnice o infrastruktuře alternativních paliv a konečně přinesla závazné cíle pro infrastrukturu pro všechny členské státy. „Bez těchto cílů narazíme na úzké místo pro elektromobilitu a naše transformace ztratí dynamiku,“ varoval Zipse.
 
Předseda ACEA dále uvedl, že na cestě k nule musí hrát svou roli každá dostupná technologie. Průmysl musí použít všechny dostupné technologie hnacích ústrojí ke snížení uhlíkové stopy vozového parku. „Musíme zajistit, aby tato transformace neomezovala naši mobilitu. Ať už jde o ekonomiku, naše osobní vztahy, sociální soudržnost a účast - úroveň mobility je jasným ukazatelem pokroku,“ uvedl Zipse.