name | autoweek.cz

Ford Pro je připraven na elektrifikaci

Ford Pro je připraven na elektrifikaci

14.04.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Ford Pro již ze závodu Gölcük továrny Ford Otosan v tureckém Kocaeli vyexpedoval první vyrobené užitkové elektromobily E-Transit pro evropské zákazníky. Ještě před zahájením výroby přijal Ford více než 5000 objednávek.
Pro závod Ford Otosan je zahájení sériové výroby E-Transitu významným milníkem. Elektrický E-Transit přichází do Evropy ve stejné době jako Ford Pro, nově vytvořená divize Fordu zaměřená na integrovanou nabídku užitkových automobilů, softwaru a nabíjecí, servisní a finanční služby pro firemní zákazníky na jedné platformě vytvořené pro elektrickou a digitální éru.. Evropští zákazníci projevují silný zájem o elektrifikaci svých vozových parků.
 
Závod odebírá elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů. Aby mohl v budoucnu uspokojovat poptávku po elektrifikovaných modelech, investuje Ford Otosan do navyšování kapacit dvě miliardy eur (v přepočtu 49 miliard Kč) a nabírá 3000 nových zaměstnanců.
 
E-Transit nabízí konkurenceschopný dojezd, užitečné zatížení, výkon i šíři karosářských variant. Provozovatelům umožní elektrifikovat svůj vozový park a současně zvýšit produktivitu díky nabíjecím, telematickým a servisním řešením od Ford Pro.
 
Ford, který je nejprodávanější značkou užitkových vozů v Evropě, bude pokračovat v elektrifikaci modelů Transit. Od roku 2024 se k E-Transitu přidají čtyři nové elektrické modely řady Transit. Od roku 2035 Ford plánuje prodávat v Evropě výhradně vozy s nulovými výfukovými emisemi a dosáhnout uhlíkovou neutralitu v celém výrobním, logistickém i dodavatelském řetězci.
 
„Závod Ford Otosan v Kocaeli je evropskou výrobní základnou Transitu a zahájením výroby E-Transitu otevíráme novou, elektrifikovanou kapitolu našeho silného partnerství. Jedná se o první krok transformace továrny v Kocaeli, která se stane hlavním evropským střediskem výroby elektrických užitkových automobilů,“ řekl evropský ředitel Ford Pro Hans Schep.