name | autoweek.cz

Lancia se vrací

Lancia se vrací

23.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Skupina Stellantis oživí značku Lancia, která v poslední době nabízí výhradně v Itálii pouze malý vůz Ypsilon. S jeho modelovým jménem by měla být proražena nová éra.
Lancia zveřejnila desetiletý plán obnovy značky na evropských trzích. Její nejvyšší představitel Luca Napolitano pro rok 2024 ohlásil malý vůz (sedan a hatchback) s elektrickým pohonem o délce kolem 4 m. O dva roky později bude následovat přibližně 460 cm dlouhé vozidlo jako nový vrchol nabídky. V roce 2028 by se jako kompaktní model měla vrátit Delta jako svalnatý hatchback, který potěší automobilové fanoušky po celé Evropě.
 
Značka Lancia se má stát prémiovou a třemi novými modely hodlá pokrýt zhruba 50 % trhu. V roce 2026 chce mít všechny modely elektrifikované a od roku 2028 bude prodávat jen vozy s elektrickým pohonem. Deklarovaným cílem je také vyrábět 50 % povrchů, jichž se lze dotknout, z materiálů šetrných k životnímu prostředí.
 
O značku, která chce polovinu aut prodávat i online, se má mimo Itálii starat 100 prodejců v 60 velkých evropských městech.