name | autoweek.cz

Postavení dodavatelů se stále zhoršuje

Postavení dodavatelů se stále zhoršuje

30.11.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Podle analýzy PwC se ekonomická situace dodavatelů v automobilovém průmyslu stále zhoršuje - 42 % jich je nyní ve finančně napjaté situaci. Pouze 24 % dodavatelů hlásí finančně solidní pozici.
„Nedostatek polovodičů způsobuje dodavatelům v automobilovém průmyslu stále větší problémy. Zatímco mnoho velkých automobilek v uplynulém čtvrtletí dosáhlo rekordní zisk, pouze 24 % jejich dodavatelů je ve finančně solidním postavení, 42 % je naopak nyní ve finančně napjaté situaci,“ uvedla poradenská společnost PwC.
 
Konzultanti PwC prověřili 494 dodavatelů z 35 zemí. Zjistili, že v létě výrobci automobilů a jejich dodavatelé těžili z efektů odložené poptávky a rostoucího zájmu po elektromobilech. „Mezitím automobilky zvýšily své objednávky z obav o problémy dodavatelského řetězce. Ty však v současné době nepotřebují, protože jsou schopny dodávat vozidla pouze v omezeném počtu kvůli nedostatku čipů,“ uvedl odborník na průmysl PwC Thomas Steinberger.
 
Nyní se v důsledku toho dodavatelé potýkají s nadměrnými zásobami a rostoucími cenami surovin a energií. Jejich ekonomická situace se stále zhoršuje. „Pokud se situace brzy nezlepší, mnoho dodavatelů bude nuceno zavést další a přísnější restrukturalizační opatření,“ řekl Steinberger.
 
Dodavatelé vytvářejí 75 % přidané hodnoty automobilu. Pro odborníka na průmysl Franka Schwopeho z NordLB je proto situace v současnosti hodně závažná: „Zatímco výrobci automobilů, jako Daimler, BMW a možná i Volkswagen, jsou na cestě k rekordním výsledkům za finanční rok 2021, dodavatel Schaeffler zveřejnil varování o poklesu zisku - stejně jako před ním Hella a Continental. Specialista na osvětlení Hella oznámil, že prognóza tržeb a zisků pro aktuální finanční rok dále snižuje s ohledem na dosavadní vývoj obchodování, předpoklad nedostatečného oživení trhu ve druhé polovině roku a zvyšující se nákladovou zátěž.“