name | autoweek.cz

Škoda a Seat se nezúčastní IAA v Mnichově

Škoda a Seat se nezúčastní IAA v Mnichově

07.05.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Nad autosalonem IAA, který se má místo ve Frankfurtu konat v nové podobě v Mnichově, se stahují temná mračna. Chybět budou mnozí významní zahraniční výrobci. Nejnověji koncern Volkswagen potvrdil neúčast značek Škoda a Seat.
Koncern Volkswagen na novou podobu IAA do Mnichova nevyšle své zahraniční velkoobjemové značky Škoda a Seat. Toto rozhodnutí může být pro autosalon fatální, neboť už dřív několik zahraničních značek ohlásilo, že nehodlají do autosalonu v Německu investovat mnoho milionů eur v době, kdy je jeho konání nejisté.
 
Mluvčí VW Group pro Automobilwoche potvrdil, že se koncern nového IAA v Mnichově nezúčastní se svými oblíbenými značkami Seat a Škoda. „Koncern Volkswagen podporuje nový koncept IAA a bude se na něm aktivně podílet třemi předními značkami Volkswagen, Audi a Porsche,“ uvedl.  Stále je však otevřené, zda je pro Škodu a Seat možná jiná forma účasti například v rámci firemní prezentace.
 
Volkswagen je největším přispěvatelem do VDA, která bude IAA hostit od 7. do 12. září. Partnerem organizace je výstaviště Messe München, nicméně v rámci IAA má proběhnout několik akcí po celém městě..
 
Německé sdružení automobilového průmyslu VDA nicméně i nadále věří v uskutečnění velké přehlídky v září v Mnichově. Absence Škody a Seatu ovšem může být argumentem pro další značky, aby také do Mnichova nepřijely. Několik dalších zahraničních výrobců si stále není jistých, zda se mají začít připravovat na účast na IAA, což vyžaduje velké investice.
 
Přes opakovaná ujištění Messe München, VDA a města Mnichov stále není jisté, zda pandemická situace v září umožní uspořádat velkou výstavu v krytých prostorách jako je IAA a zda bude možné mezinárodní cestování na dlouhé vzdálenosti bez rizika pro zaměstnance.
 
Mnozí dovozci upozorňují, že nevidí důvod, proč by se měli začít připravovat na dobrodružství za několik milionů eur, které se možná ani neuskuteční. Zvláště když v pondělí se město Mnichov a Svobodný stát Bavorsko rozhodly, stejně jako vloni, zrušit mnichovský Oktoberfest. Pivní festival se původně měl konat krátce po IAA od 18. září do 3. října. VDA na to zdůraznilo, že folkový festival s těsným sezením ve stanech má zcela jiný charakter než autosalon v prostorných výstavních halách.
 
Pořadatelé odloženého veletrhu Automechanika, který se koná téměř ve stejnou dobu na výstavišti ve Frankfurtu, se rozhodli pro kompromisní řešení. Uskuteční se v hybridním formátu od 14. do 16. září 2021. Část akce se reálně uskuteční přímo na místě, ale vystavovatelé mají nabídnout větší část svých plánovaných exhibic on-line.