name | autoweek.cz

Už jen s elektrickým pohonem

Už jen s elektrickým pohonem

10.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Citroën, Peugeot a Opel budou nabízet osobní verze modelů odvozených od užitkových vozidel jen s elektrickým pohonem. Bude se to týkat modelů Berlingo a SpaceTourer, Rifter, Traveller a Expert Combi a Combo Life, Zafira Life a Vivaro Combi.
Francouzské automobilky Citroën a Peugeot na začátku roku oznámily, že osobní verze odvozené od svých dodávek budou v Evropě nabízet pouze v plně elektrických verzích. Krátce poté stejné rozhodnutí oznámil i Opel. Tyto tři značky patří do skupiny Stellantis, používají společné platformy a nabídka jejich osobních verzí i lehkých užitkových vozidel je odpovídajícím způsobem podobná. U Citroënu jde o kombi ë-Berlingo a ë-SpaceTourer, u Peugeotu to jsou e-Rifter a e-Traveller a také verze Expert kombi a u Opelu Combo-e Life, Zafira-e Life a Vivaro-e Combi. Užitkové verze budou všechny tři značky zatím nabízet i se spalovacími motory včetně turbodieselů.
 
Všechny modely, které budou v budoucnu dostupné pouze v elektricky poháněné verzi, jsou založeny na platformě EMP2, která je vhodná pro více druhů pohonných jednotek. Všechny pohání elektromotor o výkonu 100 kW (136 k). Menší modely ë-Berlingo, e-Rifter a Combo-e Life využívají akumulátor s kapacitou 50 kWh pro dojezd těsně pod 300 km v souladu s normou WLTP. Pro větší modely ë-SpaceTourer, e-Traveler, e-Expert Kombi, Vivaro-e Kombi a Zafira-e Life jsou na výběr akumulátory s kapacitou 50 kWh nebo 75 kWh, což znamená dojezd 230 až 330 km v souladu s WLTP.
 
Ukončení výroby verzí na fosilní paliva značky zdůvodnily urychlením elektrifikace. Změna má platit od ledna 2022. Týká se všech evropských zemí ale pouze nových objednávek. Již zadané objednávky verzí se spalovacími motory mají být dodány v průběhu roku 2022.
 
Opel, Citroën a Peugeot vstupují se svými užitkovými vozy do další generace elektrifikace: Opel Vivaro-e Hydrogen, Citroën ë-Jumpy Hydrogen a Peugeot e-Expert Hydrogen vycházejí z elektrických verzí s akumulátory a mají i stejný trakční elektromotor, ale primárním zdrojem elektrické energie zde jsou palivové články na vodík. První vyrobený Opel Vivaro-e Hydrogen převzal výrobce domácích spotřebičů Miele a první Citroën ë-Jumpy Hydrogen získala skupina Suez provozující už 200 elektromobilů.