name | autoweek.cz

Bentley prodlouží SUV Bentayga

Bentley prodlouží SUV Bentayga

15.05.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Bentley bude od konce roku nabízet luxusní SUV Bentayga také ve verzi Extended Wheelbase s rozvorem náprav delším o 18 cm. Tento model nepřímo nahradí limuzínu Mulsanne.
Bentley po sedmi letech představil zásadní inovaci pro své SUV - prodlouženou verzi Bentayga EWB. Jako pátý model v modelové nabídce značky - vedle kupé a kabrioletu Continental GT, luxusního sedanu Flying Spur a klasické Bentaygy - nepřímo převezme roli vrcholného modelu pro zákazníky hledajícím dlouhý vůz. Místo sedanu tedy přichází SUV.
 
Prodloužení vozu na 532 cm by mělo prospět cestujícím vzadu. Žádné jiné vozidlo v segmentu velkých exkluzivních SUV by nemělo nabízet více prostoru a luxusu na zadních sedadlech. Opěradla dvou samostatných sedadel Air Line bude možné sklopit o 40°, nabídnou 22 možností nastavení a světové prvenství v podobě automatického systému klimatických senzorů. Navíc se tlak v jednotlivých místech přizpůsobí poloze sedícího tak, aby se redukovalo otlačení a únava. Nové jsou také vyhřívané dveře a středové loketní opěrky.
 
Jako alternativu ke čtyřmístné verzi Comfort Specification bude možné Bentaygu EWB objednat pětimístnou - resp. 4+1 s prostředním sedadlem jen pro nouzové účely a možností posunout jej daleko dopředu.
 
Bentayga EWB bude vybavena elektronickým řízením všech čtyř kol, které i přes delší karoserii umožní menší průměr otáčení než standardní model. Známý zážehový motor 4,0 l V8 s výkonem 404 kW (550 k) umožní zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,6 s a dosažení maximální rychlosti 290 km/h.