name | autoweek.cz

Francouzský luxus v kompaktním balení

Francouzský luxus v kompaktním balení

25.01.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Automobilka DS Automobiles uvedla na český trh druhou generaci svého stěžejního modelu, prémiového kompaktního hatchbacku DS 4.
Nová generace modelu DS 4 by měla mladé značce DS pomoci pokračovat v jejím úspěšném tažení za zvyšování podílu na trhu. Ten se jí v České republice daří už tři roky po sobě meziročně navyšovat o 50 %! Významnou pomocí při tom bylo i systematické rozšiřování prodejní sítě, když se k originální pražské prodejně DS Store postupně přidali partneři se zastoupením a servisem v Brně a Ostravě.
 
Francouzský původ
Druhá generace exkluzivního hatchbacku byla představena už na počátku února loňského roku, nicméně do prodeje se dostává až nyní. Předprodej byl spolu se zveřejněním cen a novým rozdělením výbavových verzí zahájen koncem roku 2021. Pro zájemce z řad firemní klientely je už připravena i zvýhodněná nabídka operativního leasingu DS Relax.
 
Nový DS 4 byl po technické stránce i designu navržen v Paříži na bázi platformy PSA EMP2 W3. Vyrábí se ovšem společně se sesterským modelem Opel Astra L v Rüsselsheimu. Pozoruhodné je, že připravovaná verze s plně elektrickým pohonem, která má přijít do prodeje v roce 2024, vzniká na zcela nové platformě pro elektromobily skupiny Stellantis STLA Medium, slibující dojezd až 700 km.
 
DS 4 je dlouhý 4400 mm při rozvoru náprav 2675 mm a nabízí zavazadlový prostor s objemem 430 l (ve verzi E-Tense 390 l).
 
Všechny typy pohonů
V nabídce pohonných jednotek jsou přeplňovaný zážehový tříválec 1,2 PureTech 130 s výkonem 96 kW, čtyřválec 1,6 PureTech ve verzích 180 (133 kW) a 225 (165 kW) a trubodiesel 1,5 BlueHDi 130 s  výkonem 96 kW. Všechny jsou kombinovány s osmistupňovou automatickou převodovkou.
 
Minimálně 20 % prodeje na českém trhu (v rámci EU to je 33 %) by měla dosáhnout verze E-Tense 225 s plug-in hybridním pohonem tvořeným zážehovým čtyřválcem 1,6 l přeplňovaným turbodmychadlem Twinscroll s výkonem 133 kW (180 k), trakčním elektromotorem s výkonem 81 kW, osmistupňovou automatickou převodovkou a akumulátorem s kapacitou 12,4 kWh. Největší výkon systému je 165 kW (225 k), točivý moment 360 N.m a dojezd na čistě elektrický pohon 54 km.
 
Špičková technika
Novinkou je DS Extended Head-up displej s optickým efektem zobrazení 4 m před vozem a virtuální plochou 21“. Standardně se vůz dodává s centrálním 10“ FullHD displejem infotainmentu DS Iris System se zobrazením vycházejícím z logiky známé u smartphonů. Zajímavostí je nový dotykový 5“ displej DS Smart Touch na středové konzoli, na němž si řidič může individuálně nastavit až šest zkratek pro ovládání nejdůležitějších systémů.
 
Systém poloautonomní jízdy 2. úrovně DS Drive Assist 2.0 umožňuje i automatizovanou změnu jízdního pruhu, úpravu rychlosti v zatáčkách a změnu na rychlost podle dopravního značení. Volant je vybaven senzorem úchopu, který kontroluje, zda má řidič ovládání vozu pod kontrolou.
 
V nabídce pro DS 4 jsou světlomety DS Matrix LED Vision nové generace s celkem 150 LED segmenty a nasvěcováním vnitřního prostoru v zatáčkách systémem Dynamic Matrix Light, kde se prostřední LED modul natáčí až o 33,5°. Pro DS je už samozřejmostí DS Night Vision pro zlepšení přehledu o situaci před vozem během jízdy ve tmě. Novinkou ale je detekce provozu za vozem.
 
DS 4 nové generace dostal také systém aktivního nastavení charakteristiky tlumičů na základě údajů z kamery za čelním sklem DS Active Scan Suspension. Verze výbavy Cross se dodává se systémem Advance Traction Control s možností volby ze tří režimů (jde o nové označení pro známý systém skupiny PSA Grip Control). Jinak se ovšem podvozek verzí Cross nijak neliší od ostatních variant.
 
Nadstandardní služby pro exkluzivní auto
Cenová nabídka začíná v základní výbavě Bastille na 720 000 Kč se zárukou na 5 let resp. 60 000 km. Plug-in hybridní verze stojí od 1 115 000 Kč za střední výbavu Performance Line. Záruka na trakční akumulátor je 8 let/160 000 km. Také pro DS 4 se samozřejmě nabízejí nadstandardní služby - aplikace MyDS App se stálým spojením s vozem, DS Assistence, dostupná po stisknutí tlačítka ve voze nebo přes aplikaci MyDS App, pick-up služba s převzetím a doručení vozidla na určeném místě DS Valet vč. předání náhradního vozidla a rozšířená servisní smlouva Free Drive.