name | autoweek.cz

Jaguar XE 300 Sport a XF 300 Sport

Jaguar XE 300 Sport a XF 300 Sport

06.05.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Jaguary XE a XF dostaly nové verze 300 Sport a do celé modelové řady byly integrované funkce what3words. Pro modelové řady XE a XF se nabízí rovněž turbodiesel s mild-hybridním systémem (MHEV).
Verze 300 Sport se nabízejí výhradně se zážehovým čtyřválcem Ingenium a pohonem všech kol se systémem Intelligent Driveline Dynamics. Zážehový čtyřválec Ingenium dosahuje výkon 220 kW (300 k) a točivý moment 400 N.m.
 
Všechny jsou vybaveny sofistikovaným zavěšením kol s dvojitými příčnými rameny vpředu a víceprvkovým zavěšením Integral Link vzadu, které je vylepšeno systémem Adaptive Dynamics. Ten plynule upravuje tlumicí síly tak, aby poskytoval optimální rovnováhu mezi komfortem a agilitou. Systém Configurable Dynamics zákazníkům umožňuje přizpůsobit nastavení řízení, podvozku a hnacího ústrojí jejich individuálním požadavkům.
 
Jsou vybaveny pětipaprskovými 20“ koly, paketem Black Pack, černými kontrastními střechami, zatmavenými skly a zadním spoilerem. Exkluzivitu interiéru zvýrazňují dýhy a obložení Monogram Aluminium resp. Satin Charcoal Ash, kovové páčky řazení a lesklé kovové pedály.
 
Jaguary XE a XF pro modelový rok 2023
Pro modelové řady XE a XF se nabízí rovněž mild-hybridní pohonná jednotka (MHEV) se čtyřválcovým turbodieselem Ingenium s možností volby pohonu zadních nebo všech kol. Poskytuje výkon 150 kW (204 k) a točivý moment 430 N.m. Integrovaný, řemenem poháněný startér-generátor (BiSG) rekuperuje energii a ukládá ji do 48 V baterie aby byla znovu využita jako pomoc spalovacímu motoru při akceleraci. Tato pohonná jednotka je nejúspornější z modelových řad XE a XF.
 
Zážehový čtyřválec Ingenium 2,0 l turbo se dodává s výkonem 220 kW (300 k) pro pohon všech kol resp. 184 kW (250 k) pro pohon zadních kol.
 
Do multimediálního systému Pivi Pro je nyní integrována funkce navigace what3words. Funkce what3words představuje nejjednodušší způsob, jak zadat a najít přesnou polohu pomocí jedinečné sady tří slov  představujících čtverec o rozměru 3 x 3 metry. Odkaz what3words pro dané místo se získá dlouhým stiskem mapy zobrazené na dotykovém displeji. Tato funkce již byla dodána stávajícím majitelům modelů XE a XF s multimediálním systémem Pivi Pro prostřednictvím dálkové bezdrátové aktualizace softwaru. Bezdrátové připojení k Apple CarPlay je součástí standardní výbavy, stejně jako bezdrátové připojení Android Auto. Kromě toho lze k multimediálnímu systému Pivi Pro připojit dva telefony současně.
 
Cena Jaguaru XE modelového roku 2023 začíná na 1 280 055 Kč, verze XE 300 Sport na 1 716 719 Kč. Cena Jaguaru XF sedan začíná na 1 564 114 Kč, cena verze XF 300 Sport sedan je 2 114 794 Kč.