name | autoweek.cz

Modernizace pro Seaty Ibiza a Arona

Modernizace pro Seaty Ibiza a Arona

21.04.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Seaty Ibiza a Arona prošly modernizací. Navenek se změnily jen minimálně, ale v interiéru najdeme mnoho nového.
Nadčasové tvary Ibizy i technicky spřízněné Arony ani po čtyřech letech nepotřebovaly radikální změnu. Ibizy se změnila pouze v detailech, u Arony najdeme víc změn, hlavně u mlhových světlometů a předního nárazníku. Hlavní změnou je standardní použití LED světlometů vpředu i vzadu, vpředu se za příplatek však můžete mít lepší Full-LED světla.
 
V interiéru byly použity kompletně nové příjemnější materiály. Přístrojová deska dostala sportovnější vzhled s kruhovými výústkami větrání a klimatizace.
 
Hlavní inovací je nový infotainment se zlepšenou konektivitou. Větší dotykový displej už není zabudován do přístrojové desky, ale je vysunutý ve formě tabletu. Základní verze má rozměr 8,25“, za příplatek 9,2“. Pod ním je samostatný panel klimatizace s klasickými ovladači. Nový je také digitální přístrojový panel 10,25“, hlasem ovládaný asistent, systém Seat Connect s integrovanou kartou eSIM a rozhraní pro chytré telefony přes Apple Car Play a Android Auto už v základny výbavě.
 
Základním motorem je přeplňovaný zážehový tříválec 1,0 TSI ve dvou výkonových verzích - se 70 kW (95 k ), 175 N.m a jen pětirychlostní převodovkou nebo s 81 kW (110 k) a 200 N.m v kombinaci se šestirychlostní převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou DSG. Vrcholem nabídky bude čtyřválec 1.5 TSI se 110 kW (150 k) a 250 N.m, dostupný výlučně s převodovkou DSG. Výlučně pro Ibizu bude v nabídce i nepřeplňovaný tříválec 1,0 MPI s59 kW (80 k) a 93 N.m s pětirychlostní převodovkou. Alternativou je ekologická verze 1,0 TGI na stlačený zemní plyn (CNG) s 66 kW (90 k) a 160 N.m v kombinaci se šestirychlostní převodovkou. Platforma MQB A0 ovšem neumožňuje jakoukoliv podobu elektrifikace. Naopak španělské dvojčata získávají systém semiautonomního řízení Travel Assist, který kombinuje udržování v jízdním pruhu a adaptivní tempomat.
 
Seat Ibiza i Arona se vyrábějí v Martorellu u Barcelony.