name | autoweek.cz

Nová karosářská verze Škoda Enyaq Coupé iV

Nová karosářská verze Škoda Enyaq Coupé iV

06.09.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Po úspěšném uvedení modelu Enyaq iV rozšiřuje Škoda Auto nabídku o druhou karosářskou variantu - čtyřdveřový Enyaq Coupé iV se splývající zádí a lepší aerodynamikou, takže ještě úspornější a s delším dojezdem.
Elektricky poháněná Škoda Enyaq iV byla velmi dobře přijata zákazníky. Dosud vykazuje 70 000 objednávek - nejvíc v Německu, Norsku a Nizozemsku - a řadí se mezi pětici nejprodávanějších elektromobilů v Evropě. Přesto na začátku roku 2022 nabídku doplní verze Enyaq Coupé iV. Díky lepší aerodynamice s hodnotou součinitele aerodynamického odporu CX 0,247 bude ještě úspornější. V kombinaci s akumulátorem s větší kapacitou a pohonem zadních kol má ve verzi iV 80 (to je také nejpoptávanější varianta základního modelu Enyaq iV) umožní dojezd 535 km v režimu WLTP.
 
Nová varianta nabídne dvě různé kapacity akumulátorů, tři výkonové stupně a pohon zadních (verze Enyaq Coupé iV 60 a Enyaq Coupé iV 80 ) nebo všech kol ( Enyaq Coupé iV 80x). Enyaq Coupé iV je délkou 4653 mm o 4 mm delší a výškou 1617 mm o 1 mm vyšší než Enyaq iV. Objem zavazadlového prostoru je 570 l.
 
Na přání může být vůz vybaven Matrix-LED hlavními světlomety s 24 segmenty v každém modulu. Na přání je k dispozici také přední maska Crystal Face. Celkem 131 LED diod osvětluje vertikální lamely a horizontální linku výrazné přední masky.
 
Interiéru dominuje 13“ dotyková obrazovka infotainmentu a virtuální kokpit s 5,3“ displejem, za příplatek doplňuje head-up displej s rozšířenou realitou.
 
Akumulátor je v modulární platformě pro elektromobily MEB koncernu Volkswagen umístěn v podlaze mezi přední a zadní nápravou. Základní verze Enyaq Coupé iV 60 má výkon 132 kW a akumulátor s kapacitou 62 kWh, respektive využitelnou 58 kWh. Verze Enyaq Coupé iV 80 má výkon 150 kW a akumulátor s kapacitou 82 kWh, resp. 77 kWh, umožňující dojezd 535 km. Stejný akumulátor využívá verze Enyaq Coupé iV 80x s trakčním elektromotorem o výkonu 195 kW. Má pohon všech kol díky druhému elektromotoru o výkonu 80 kW, který je umístěn na přední nápravě.
 
Také Enyaq Coupé iV nabídne inovativní výběr designů interiéru místo klasických výbavových stupňů. Součástí standardní výbavy je interiér Loft. Sedadla příplatkového interiéru Lodge jsou potažena látkou, kterou tvoří ze 40 % přírodní vlna s certifikátem společnosti Woolmark. Zbylých 60 % potahu sedadel je tvořeno polyesterem ze 318 recyklovaných PET lahví. Interiér ecoSuite nabízí sedadla potažená kůží vyráběné ekologickým způsobem, neboť se k jejímu vyčinění používá namísto chemikálií extrakt z listů olivovníku.